Scheiding bed & baan stap voorwaarts positie arbeidsmigranten in Nederland

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 11 februari 2021

Vandaag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met de motie dat er een scheiding moet komen tussen ‘bed en baan’ van arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten krijgen straks een apart huurcontract dat is losgekoppeld van hun werkcontract. Hierdoor worden ze minder kwetsbaar tegen plotseling uitzetting uit hun woonruimte wanneer het werk ophoudt.

arbeidsmigranten actie

Ook krijgen arbeidsmigranten straks recht op een eigen slaapkamer, Nu zitten vaak meerdere mensen, vaak onbekenden van elkaar, op één slaapkamer.

Een enorme stap voorwaarts volgens de FNV, die de zich de afgelopen 1,5 jaar zich stevig inzette tegen de on-Nederlandse afhankelijkheid die arbeidsmigranten hebben van hun werkgevers, vaak uitzendbureaus. De vakbond zag de afgelopen jaren honderden schrijnende voorbeelden van de woon- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten.

Wegwerpmedewerkers

Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV: ‘Alvast een eerste, grote overwinning tegen de jarenlange uitbuiting van duizenden arbeidsmigranten in Nederland. Door allerlei fiscale regelingen wordt er grof geld verdiend door werkgevers aan deze goedkope vorm van arbeid. En met hetzelfde gemak worden zij door werkgevers als wegwerpmedewerkers aan de kant gezet. Aan deze moderne vorm van slavernij kan nu eindelijk een einde komen.’

De scheiding van bed & baan is één van de vijftig aanbevelingen uit het rapport van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer die is aangenomen. Het aanjaagteam bezocht de afgelopen maanden met FNV diverse migrantenlocaties om de erbarmelijke woonsituaties uit eerste hand te zien en te horen. Eén van die arbeidsmigranten is FNV-lid Hugo Afecto : ‘We zijn blij met deze eerste stap naar een betere beschaving in Nederland. Wij zijn essentiële werkers voor Nederland en nu wordt dat eindelijk ook gezien en erkend!’

Met spoed omzetten naar beleid

Elzinga: ‘De instemming met de moties is de eerste stap, maar het werk is nog niet klaar. Wij zien er nauw op toe dat dit voornemen met spoed in beleid wordt omgezet én nageleefd. Maar meer is nodig om de onmenselijke en onzekere omstandigheden waarin arbeidsmigranten wonen en werken te stoppen. Ook daar blijven wij ons hard voor maken. Nederland moet geen plek willen zijn voor uitbuiting en moderne slavernij. Maar een plek voor banen die een menselijk bestaan bieden naar Nederlandse maatstaven.’

Vakbond FNV reageerde eind oktober positief op de adviezen van het aanjaagteam, maar het ontbreekt volgens de vakbond nog aan een visie op de onderliggende problematiek. De vakbond pleit voor snelle invoering van de adviezen van het aanjaagteam, maar vraagt ook om aanvullende maatregelen. FNV voerde hiervoor vorige week nog actie bij de Tweede Kamer. 
 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.