Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Groningse studenten protesteren 2 dagen tegen het leenstelsel

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 3 februari 2021

Groningse studenten gaan donderdag 4 en vrijdag 5 februari, gewapend met krijtspray, de straat op om te protesteren tegen het leenstelsel. Ze willen dat het leenstelsel wordt afgeschaft.

Studente Julia Hofman, van het actiecomité NietMijnSchuld: ‘Ik moest noodgedwongen een lening aangaan omdat ik op kamers woon en anders de huur niet kan betalen. En als ik afgestudeerd ben kan ik geen, of alleen een veel lagere, hypotheek krijgen omdat ik een studieschuld heb.'

De actie in Groningen is een samenwerking tussen de Groninger Studentenbond (GSb), FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Schuldenmachine

Het leenstelsel is volgens de organisatoren een schuldenmachine. De arbeidsmarkt wordt immers steeds onzekerder en het is maar de vraag of studenten na hun afstuderen snel een baan kunnen vinden. Daarnaast staat de huidige generatie studenten ook de rekening van de coronacrisis, klimaatverandering en vergrijzing te wachten. Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: 'In een maatschappij waarin je zonder opleiding niet aan de bak komt, kan het niet zo zijn dat je als student met enorme schulden opgezadeld wordt nog vóór je aan je werkende leven begint.'

Verschillende locaties

De studenten gaan tussen 14.00 en 17.00 uur, in tweetallen, verspreid over de stad op pad. Ze gaan onder meer naar het Academiegebouw (Broerstraat 5), de Oude Kijk in 't Jatstraat, de Vismarkt en het Zuiderdiep. Op die plekken sprayen de studenten verschillende leuzen tegen het leenstelsel.

#NietMijnSchuld

De actie is onderdeel van de #NietMijnSchuld-campagne van FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond. Zij voeren actie voor een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor de leenstelselgeneratie.

Estafette-actie

De acties in Groningen zijn onderdeel van een estafette-actie in 3 grote studentensteden. In Leiden gingen studenten op 1 februari de straat op en in Amsterdam protesteren studenten op 10 februari tegen het leenstelsel. De acties zijn volgens de geldende coronamaatregelen. Bij de acties zijn ook actie-toezichthouders aangesteld voor het waarborgen van de onderlinge afstand en het gebruik van mondkapjes.