Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Uitkomst onderzoek naar stoppen na 45 arbeidsjaren goede basis

Reactie FNV op rapport ’45 dienstjaren’ ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 29 januari 2021

FNV ziet goede aanknopingspunten in het rapport ’45 dienstjaren’ om verder in gesprek te gaan met het kabinet en andere sociale partners over stoppen na 45 jaar werken. Het onderzoeksrapport, dat voortkomt uit afspraken uit het pensioenakkoord, biedt volgens de vakbond veel nieuw materiaal om een nieuwe, publiek gefinancierde regeling op te tuigen.

zwaar werk

Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV en pensioenonderhandelaar: ‘Wij zijn voorstander van een publiek gefinancierde regeling zodat mensen na 45 jaar werken kunnen stoppen. Zeker voor mensen met een zwaar beroep. Doorwerken tot de AOW-leeftijd is vaak niet mogelijk voor hen. Ook omdat vele mensen met een praktische opleiding of een lager inkomen vaak vroeger zijn begonnen met werken, vaker zwaar werk verrichten en gemiddeld genomen een lagere levensverwachting hebben. Dan is het kunnen stoppen na 45 jaar werken belangrijk om zo gezond mogelijk de eindstreep te halen en nog te kunnen genieten van een “oude dag”.’

Goede opvolger RVU-regeling

FNV ziet in de 45 arbeidsjarenregeling een goede opvolger van de tijdelijke RVU-regeling die werknemers momenteel de mogelijkheid biedt om tot drie jaar voor de AOW te stoppen met werken. In diverse cao’s, zoals in de bouw, de afbouw, de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, bij de politie, en van de vleessector tot de schoonmaakbranche en recentelijk in de industriesector bij Cargill, zijn afspraken gemaakt op basis van de nieuwe, tijdelijke RVU-regeling. De vakbond verwacht dit in nog heel wat andere cao’s de komende tijd te kunnen afspreken.

Elzinga: ‘Daarom is het ook belangrijk om snel tot afspraken te komen voor een permanente regeling als de RVU-regeling eind 2025 stopt. Ik zie uit naar gesprekken hierover met het kabinet, andere vakbonden en werkgevers. Dit rapport is een goed begin voor goede afspraken.’