Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Schok over afwijzen onderzoek Nederlandse ambassade en multinationals

portret Annika Heerekop
Door Annika Heerekop 17 december 2020

Milieudefensie en FNV zijn geschokt dat de regering geen onafhankelijk onderzoek instelt naar de relatie tussen de Nederlandse ambassades en multinationals zoals Shell.

klokkenluider

Dit naar aanleiding van een uitzending van Zembla op 10 december waarin belangenverstrengelingen tussen de Nederlandse ambassade en Shell in Nigeria naar voren kwam. Een motie van de SP, PvdA en Groen Links die de regering vroeg naar onderzoek in deze zaak, is afgewezen. Milieudefensie en FNV maken zich hard tegen de belangenverstrengeling tussen Shell en de ambassade in Nigeria.

Robert Petri, voormalig Nederlands ambassadeur in Nigeria zou vertrouwelijk informatie over een groot corruptieonderzoek naar Shell hebben gelekt. Een ambassademedewerker van de ambassade is onterecht ontslagen na haar klokkenluidersmelding hierover. Het onterechte ontslag van de klokkenluider door Buitenlandse Zaken en Handel is recent bevestigd door een Nederlandse rechter. Petri is echter nog steeds werkzaam bij Buitenlandse Zaken en Handel.

Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV: 'Het is een grote schande dat minister Blok de klokkenluidersregeling als belangrijk instrument ondermijnt ten koste van integere overheidsmedewerkers. Excuses zijn nodig. Maar dat niet alleen. FNV heeft een paar weken geleden ministers Blok en Ollongren gevraagd snel in gesprek te willen over de bescherming van klokkenluiders in Nederland. Ik verwacht op z’n minst een uitnodiging hierover op korte termijn.'

Donald Pols, Directeur Milieudefensie: 'Shell buit Nigeria uit en maakt misbruik van de mensen daar. Nu ook klokkenluiders binnen de Nederlandse overheid moeten buigen voor de lange arm van Shell, wordt de strijd nog zwaarder. Deze kwalijke gang van zaken moet blootgelegd en aangepakt worden.'