Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV eist namens twaalf maaltijdbezorgers nabetaling van Deliveroo

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 7 december 2020

De FNV eist bij Deliveroo, namens twaalf voormalig maaltijdbezorgers, een nabetaling van loon op basis van de cao Beroepsgoederenvervoer. De twaalf maaltijdbezorgers werkten zonder cao in loondienst bij Deliveroo, toen ze in 2018 door het platform werden ontslagen. Deliveroo wilde alleen nog maar met zzp’ers werken.

 In 2019 oordeelde een rechter niet alleen dat Deliveroo de cao Beroepsgoederenvervoer moet toepassen, maar ook dat de maaltijdbezorgers geen zzp’er zijn. De nabetalingen kunnen oplopen tot boven de 8000 euro per persoon.

Goedkoper maken van arbeid

Volgens Marije Ottervanger, FNV-campagneleider platformeconomie, zijn de twaalf voormalig maaltijdbezorgers duidelijk slachtoffer van platforms als Deliveroo. Ottervanger: ‘Deze platforms willen hun winst behalen door het steeds goedkoper maken van arbeid. Deliveroo ontsloeg haar medewerkers, waarna ze als zelfstandigen hetzelfde werk mochten doen. Tegen minder geld, met geen enkele zekerheid op voldoende werk en zonder een sociaal vangnet.’

Oordeel rechter

De claim van de twaalf voormalig maaltijdkoeriers vloeit rechtstreeks voort uit de gerechtelijke uitspraak in januari 2019. Daarin bepaalde de rechter dat Deliveroo een werkgever is en dat de cao Beroepsgoederenvervoer van toepassing is. Ottervanger: ‘Deliveroo blijft dat ontkennen, maar het kan toch niet zo zijn dat dit bedrijf, ondanks een uitspraak van de rechter, maar zijn gang blijft gaan. De rechter vermeldde expliciet dat de uitspraak direct opgevolgd kon worden, ook als er sprake zou zijn van een hoger beroep tegen de uitspraak.’ Volgens de FNV had de politiek meteen kunnen en moéten ingrijpen en heeft ze ervoor gekozen dat niet te doen.

Hoger beroep

De FNV spande de zaak tegen Deliveroo in 2018 aan, omdat Deliveroo toen massaal met schijnzelfstandigen ging werken. De FNV stelt dat de maaltijdbezorgers die werken voor Deliveroo geen ondernemers zijn. Ze kunnen niet onderhandelen over hun tarief en Deliveroo bepaalt hoe ze hun werk moeten doen. ‘Daarmee zijn ze geen ondernemer maar werknemer’, zegt Ottervanger. De vakbond won de rechtszaak in 2019 maar Deliveroo ging in hoger beroep. Die uitspraak wordt begin 2021 verwacht.