Uber moet per direct de cao Taxi naleven, anders volgt rechtszaak

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 16 november 2020

De FNV overhandigde vandaag in Amsterdam een sommatie aan Uber. Daarmee geeft de vakbond het bedrijf duidelijk te kennen dat de maat vol is. De vakbond eist onder meer dat Uber erkent dat het een werkgever is en de cao Taxi gaat toepassen. Het taxibedrijf krijgt twee weken om aan de eisen van de FNV te voldoen. Doet zij dat niet dan stapt de FNV naar de rechter.

Amrit Sewgobind, FNV-bestuurder Flex en Naleving: ‘We spreken dagelijks met chauffeurs die ontzettend afhankelijk zijn van Uber, maar geen enkele zekerheid hebben over werk en inkomen. Dat is een schijnconstructie en daar moet een einde aan komen. Het is teleurstellend dat Uber dat niet uit eigen beweging doet.’

Handhaving bestaande regelgeving

De FNV is ook teleurgesteld in de houding van de landelijke overheid. De vakbond stelt dat die binnen de huidige regelgeving voldoende mogelijkheden heeft om Uber te dwingen de cao Taxi toe te passen. Maar dat handhaving en naleving uitblijft. Sewgobind: ‘Uber werkt, net als veel andere platformbedrijven, met schijnzelfstandigen. Er zijn inmiddels diverse gerechtelijke uitspraken en officiĆ«le rapporten die de schijnzelfstandigheid van Uber chauffeurs bevestigen. Er zit voor de chauffeurs en de vakbond niets anders op dan Uber te sommeren en desnoods via de rechter de naleving van de cao Taxi op te eisen.’

Schijnzelfstandigheid

De FNV deed het afgelopen jaar onderzoek naar de constructie die Uber toepast in haar activiteiten als taxibedrijf. De vakbond sprak honderden chauffeurs en kreeg inzage in vele documenten en gegevens. Uit alle onderzoeken, analyses en gesprekken blijkt dat Uber alle kenmerken van een werkgever heeft en dat er alleen op papier sprake is van zelfstandig ondernemerschap. Sewgobind: ‘De chauffeurs kunnen niet onderhandelen over hun tarief en Uber gebruikt alle data die het over de chauffeurs verzamelt om hen te manipuleren.’ Zo blijkt uit gesprekken met de chauffeurs dat als zij ritten weigeren of annuleren hun rating omlaag gaat en ze vervolgens nog minder ritten krijgen.

Uitbuiten van chauffeurs

De FNV berekende dat veel Uber-chauffeurs, na aftrek van alle kosten en verzekeringen, flink minder verdienen dan taxichauffeurs die onder de cao Taxi werken. Gemiddeld kan dat oplopen tot boven de 500 euro per maand. De vakbond baseert zich hierbij op de week- en jaaroverzichten van ruim honderd Uber-chauffeurs.

Oneerlijke concurrentie

Uber zelf profiteert volop van de inzet van schijnzelfstandigen. Met deze schijnconstructie bespaart het bedrijf, volgens berekeningen van de vakbond, jaarlijks zo’n 58 miljoen euro aan sociale lasten, belastingen en pensioenpremies. Hierdoor heeft Uber een groot voordeel op concurrenten die zich wel aan de wet houden. Sewgobind: ‘Uber beconcurreert op deze manier andere taxibedrijven over de rug van de chauffeurs. Als we niet oppassen raakt de hele sector in een duikvlucht en moet elk bedrijf tegen bodemprijzen werken. Dat heeft negatieve gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden en het sociale vangnet dat we in Nederland hebben.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.