Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Positie maaltijdbezorgers verslechterd

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 13 november 2020

De positie van de maaltijdbezorgers wordt steeds slechter. De onzekerheid over werk en inkomen is de afgelopen anderhalf jaar verder toegenomen. Dat staat in het FNV-rapport ‘Bezorgd om Maaltijdbezorgers’ dat de bond vandaag publiceert. Het is het tweede onderzoeksrapport van de vakbond over de maaltijdbezorgplatforms.

Marije Ottervanger, FNV-campagneleider platformwerk: ‘Oorzaken zijn onder meer het eenzijdig opleggen van nieuwe regels door de platforms en een overheid die bestaande regelgeving omtrent schijnzelfstandigheid niet handhaaft. Het is echt onbegrijpelijk dat de minister niet allang heeft ingegrepen.’

Sinds Deliveroo in 2018 alle bezorgers dwong om zzp’er te worden, zijn de verdiensten van hun bezorgers ook steeds lager geworden. De bond ziet de toename van het aantal schijnzelfstandigen als een groot probleem. Ottervanger: ‘Drie jaar geleden had het merendeel van de maaltijdbezorgers nog enige zekerheid, door bijvoorbeeld een arbeidscontract. Nu zijn de bezorgers schijn-zzp’ers die ook nog eens minder zijn gaan verdienen.’

Schijnzelfstandigheid

Platforms vinden dat de maaltijdbezorgers zelfstandigen zijn. Volgens de FNV is daar geen sprake van. Ottervanger: ‘Ze kunnen niet onderhandelen over hun tarief en het platform houdt bij hoe het werk wordt gedaan en bepaalt wie het werk doet. Deze platforms zijn werkgevers en zij moeten zich aan regels houden die voor werkgevers gelden.’

Politiek blijft op haar handen zitten

Ottervanger: ‘Ondanks de groei van de bezorgmarkt én de roep vanuit de politiek om de positie van maaltijdbezorgers te verbeteren, gebeurt er bar weinig. Het is onbegrijpelijk dat de minister niet ingrijpt, de politiek blijft echt op haar handen zitten. Hef het moratorium op de wet DBA per direct op, ga naleven bij deze bedrijven.’

Opgejaagd door algoritmes

De vakbond sprak met honderden maaltijdbezorgers en analyseerde de inkomensgegevens. Een aantal persoonlijke verhalen is te lezen in het rapport. In het rapport komt duidelijk naar voren dat de maaltijdbezorgers steeds meer opgejaagd worden door de algoritmes die de platforms gebruiken en steeds meer uren moeten werken om hetzelfde te verdienen.

Platforms besparen 54 miljoen

De FNV heeft berekend dat platforms zo’n 54 miljoen euro per jaar besparen op arbeidskosten door de constructie met schijn-zzp’ers. Ottervanger: ‘Ze hoeven daardoor geen cao-loon te betalen en geen sociale premies af te dragen. Ook betalen ze flink minder belasting.’ Volgens de bond loopt de maatschappij daardoor 32 miljoen euro mis. Ottervanger: ‘Ons sociale stelsel komt zo onder druk te staan.’