FNV en CNV dagen Temper voor de rechter om schijnzelfstandigheid

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 22 oktober 2020

Sinds begin juli voeren de FNV en het CNV gesprekken met Temper over schijnzelfstandigheid maar die hebben geen spat opgeleverd. Erik Pentenga, FNV Bestuurder Flex en Naleving: ‘Eind juni hebben we onze eisen op tafel gelegd maar Temper wil daar op geen enkele wijze op ingaan. Voor ons het signaal dat verder praten geen zin heeft. We stappen vandaag dus naar de rechter.’

De vakbonden stellen dat Temper een uitzendbureau is en dat zij de mensen die voor haar werken ook zo moet betalen en behandelen. Pentenga: ‘Temper werkt als een uitzendbureau, ze brengt vraag en aanbod van arbeid samen en bemoeit zich daarna nog steeds met van alles. Ziekmelding en ook betaling verlopen, net als bij uitzendbureaus, via Temper. Maar omdat Temper bij het bij elkaar brengen van vraag en aanbod (allocatiefunctie) een app gebruikt, noemt zij de mensen die voor haar werken zelfstandigen.’

Drukken kosten arbeid

De vakbonden zijn teleurgesteld in de houding van het platform. De FNV stelt dat het verdienmodel van Temper is gebaseerd op het drukken van de kosten voor arbeid en dat de zogenaamd zelfstandigen in de praktijk helemaal geen zelfstandigen zijn. Pentenga: 'Dit is vervelend voor de mensen die onverzekerd werken, maar ook voor de sector. Door valse concurrentie worden eerlijke werkgevers de markt uitgedrukt. Dit moet stoppen.’

Piet Fortuin, CNV-voorzitter zegt dat het verdienmodel van Temper leunt op de mazen in de wet. ‘Dat is onacceptabel. Wat ons betreft is Temper net zo illegaal bezig als zwartwerkers. We willen voorkomen dat deze werkwijze zich als een olievlek verspreidt. Dat andere ondernemers ook zo gaan werken. En over een paar jaar honderdduizenden mensen tegen ‘Temper-voorwaarden’ werken: zonder enige bescherming en zekerheid. Een uitholling van werknemersrechten.’

Schijnzelfstandigheid

Zelfstandigheid impliceert dat je zelf kunt onderhandelen over je tarief en zelf kunt bepalen hoe je je werkt uitvoert. Daarvan is, volgens de vakbonden, bij de platformwerkers die via Temper werken geen sprake. Pentenga: ‘Het is echt bizar om te denken dat iemand die in een café werkt zelf kan bepalen welke gasten hij wel of niet bedient.’ Vincent Nasti werkte voor Temper en verbaasde zich erover dat Temper alles regelde. 'Temper maakte mijn facturen, ik mocht dat niet zelf doen. Ik moest daarvoor mijn uren invullen in de app van Temper. Eigenlijk ging alles via de app van Temper.'

Risico's  

Volgens de bonden wijst Temper de mensen ook niet voldoende op onder meer aansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en administratieve kosten die samenhangen met zelfstandig ondernemerschap. Pentenga: ‘Voor Temper werken veel studenten en die moeten naast hun studie werken om rond te komen, ze zitten niet te wachten op zelfstandig ondernemerschap met alle bijbehorende risico’s en kosten.’

Herhalen van trucs

Temper was in het begin met name in de horeca actief. Tijdens de eerste corona lockdown is ze ook actief geworden in het werven van personeel voor distributiecentra. Pentenga: ‘Daar past Temper hetzelfde trucje toe. Je kunt mij niet wijsmaken dat een orderpicker of magazijnmedewerker een zelfstandige is.'

 


Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.