Hoger beroep is uitstel van gerechtigdheid voor maaltijdbezorgers Deliveroo

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 10 september 2020

Vrijdag 11 september dient het hoger beroep in de zaak die de FNV in januari 2019 van Deliveroo won. Joris den Ouden, FNV-bestuurder Flex en Naleving heeft alle vertrouwen in de uitkomst van dit hoger beroep maar wijst tegelijkertijd op de verantwoordelijkheid van de overheid.

Den Ouden: ‘Ondanks de uitspraak van de rechter in 2019 is er nog niets veranderd, Deliveroo trekt zich blijkbaar nergens wat van aan. Maar dit hoger beroep is slechts uitstel van gerechtigdheid voor maaltijdbezorgers, geen afstel.’

Volgens de FNV moet de overheid daadkracht tonen. Den Ouden: ‘We zien het allemaal gebeuren. We praten jarenlang over het aanpakken van de doorgeslagen flexibilisering op de arbeidsmarkt. Een groot deel van de samenleving en de politiek is het erover eens dat Deliveroo moet stoppen met deze praktijken, maar niemand grijpt echt in. En dus staan we hier weer.’

Oordeel rechter

In 2019 oordeelde de rechter al dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo recht hebben op een arbeidsovereenkomst en een cao-loon. De FNV heeft sindsdien de Belastingdienst meerdere keren verzocht op te treden tegen de werkwijze van Deliveroo. Den Ouden: ‘Er zijn Kamervragen gesteld en moties aangenomen, maar de situatie voor maaltijdbezorgers wordt toch steeds slechter. Deliveroo laat steeds meer maaltijdbezorgers toe, er is daardoor minder werk en om als maaltijdbezorger nog rond te komen moet je meerdere banen stapelen. Dat zijn Amerikaanse toestanden die we hier niet moeten willen.’

Ontlopen verantwoordelijkheid

In augustus 2020 eiste de FNV namens twee maaltijdbezorgers een arbeidsovereenkomst en nabetaling van loon. Deliveroo liet de vakbond weten niet op de claim in te gaan en liever de procedure af te wachten. Den Ouden: ‘Deliveroo ontloopt zo al lange tijd zijn verantwoordelijkheid als fatsoenlijk werkgever.’ De FNV hoopt dat de uitspraak in het hoger beroep eindelijk beweging in de zaak brengt. Den Ouden: ‘Werknemers, dus ook de maaltijdbezorgers, hebben recht op een eerlijk loon en sociale bescherming.’

Maatschappelijke schade

Bedrijven als Deliveroo hollen volgens de FNV ook het Nederlandse sociale zekerheidstelsel uit. Doordat ze geen sociale premies en belastingen afdragen, loopt de samenleving jaarlijks miljoenen mis. In het rapport over de maaltijdbezorging uit juni 2019 berekende de vakbond dat de maatschappelijke schade tientallen miljoenen euro’s per jaar is. Voor Temper, dat voor de coronacrisis vooral in de horeca actief was, heeft de FNV berekend dat die schade jaarlijks € 18 miljoen is. Ook de werkwijze van Uber kost volgens de FNV de staatskas jaarlijks zo’n 20 tot 40 miljoen euro.

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.