Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Nederlandse bedrijven moeten verplicht maatschappelijk verantwoord ondernemen

Redactie
Door Redactie 17 juni 2020

Vandaag dienen ChristenUnie, SP, PvdA en GroenLinks een initiatiefnota in voor het naleven van internationale richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), waaronder het uitbannen van kinderarbeid. Te weinig Nederlandse bedrijven voldoen vrijwillig aan deze richtlijnen.

Daarom willen de 4 partijen dat naleving wettelijk vereist wordt. Nederlandse bedrijven moeten verplicht worden om misstanden tegen te gaan in hun hele productieketen.

Internationaal MVO noodzakelijk door coronacrisis

De FNV is blij met dit voorstel voor wettelijke naleving. De coronacrisis laat zien hoe noodzakelijk het is dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat geldt voor wat zij in Nederland doen, maar zeker ook voor wat er over de grenzen heen wordt gedaan. Bedrijven werken in toenemende mate internationaal samen. Ze halen hun grondstoffen en veel van hun producten rechtstreeks uit het buitenland. Zeer recent was nog aan de orde het terughalen van orders uit lage lonenlanden als India en Bangladesh, zonder dat de werkenden daarvoor werden gecompenseerd. 

Ratrace naar beneden stoppen

Het voorstel helpt om de internationale normen wereldwijd te respecteren, te beschermen en de ratrace naar beneden te stoppen. Vrijheid van vakvereniging en het recht op collectieve onderhandeling zijn daarbij expliciet in beeld – zoals de toelichtende tekst zegt. Het tegengaan van kinderarbeid, het betalen van een leefbaar loon en het garanderen van veilige werkomstandigheden komen sneller en beter tot stand.

Meer informatie