Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Arbeidsuitbuiting in productie van rubberhandschoenen voor Nederland

Redactie
Door Redactie 30 juni 2020

In Europa halen we opgelucht adem omdat de piek van de Covid-19 epidemie voorbij lijkt te zijn. Maar de noodzaak voor medisch en verzorgend personeel om zich te beschermen tegen het virus blijft hoe dan ook van groot belang. Ook in andere beroepen, zoals kappers, horecapersoneel en supermarktmedewerkers, is er een groeiende vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE).

Dit leidt tot een enorme wereldwijde vraag naar beschermend materiaal. Vooral rubberhandschoenen van hoge kwaliteit zijn overal in de wereld nodig.

Rubberhandschoenen uit Maleisië

Een groot deel van de wereldproductie van rubberhandschoenen is afkomstig uit Maleisië. De producerende bedrijven in dat land draaien al maanden op topcapaciteit om aan de wereldwijde vraag te voldoen. In de strijd om het verkrijgen van rubberhandschoenen meldt de Nederlandse Ambassade in Maleisië trots hoe Nederland onlangs nog een goede slag heeft geslagen

Druk op de productie

Om te zorgen voor voldoende aanbod schromen de EU en specifieke landen niet om druk uit te oefenen op Maleisië om de productie van rubberhandschonen op te voeren. Daarbij gaan ze creatieve oplossingen, zoals 24/7 productietijden, niet uit de weg. De praktijk laat zien dat hierbij op meerdere manieren de Maleisische arbeidswet wordt geschonden. Dergelijke omstandigheden maken deze werknemers zeer kwetsbaar, waarbij je kunt spreken van gedwongen arbeid of wel moderne slavernij. 

Arbeidsrechten geschonden

We kunnen dus niet negeren dat de arbeidsrechten van werknemers in de rubberhandschoenproductie ernstig worden geschonden. Het gaat hier bijna altijd om arbeidsmigranten uit andere Aziatische landen als Bangladesh, Myanmar en Nepal. Paspoorten worden ingenomen, uitbetaling van lonen blijven uit, werknemers worden beperkt in hun bewegingsvrijheid, worden gedwongen tot excessief lange werkdagen van minstens 12 uur en 30 werkdagen achtereen zonder rust en krijgen boetes als er geklaagd wordt over de werkomstandigheden. Ook bescherming tegen gezondheidsrisico’s op het werk en bij huisvesting laat te wensen over. 

Oproep aan minister De Jonge

De FNV roept minister De Jonge van Volksgezondheid op al het mogelijke te doen om deze situatie aan te pakken. Dit kan worden gedaan door betere controles van de productieketens en fabrikanten te ondersteunen. Om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de Covid-19 gezondheids- en veiligheidsnormen, om werknemers op de fabrieksvloer en in hun accommodaties te beschermen. Nederland kan samen met andere EU-landen zorgen voor inspecties en audits in de fabrieken waar de Nederland en de EU Covid-19-artikelen koopt.

Het kan niet zo zijn dat in de strijd tegen het coronavirus en voor onze gezondheid, we genoegen nemen met arbeidsuitbuiting in de productie van de onmisbare persoonlijke beschermingsmiddelen.

Download de brief van de FNV aan minister De Jonge