Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV: Uber viert jaar beursgang; Uberchauffeurs houden het geen twee maanden meer uit

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 8 mei 2020

Het bedrijf Uber ging een jaar geleden naar de beurs en de FNV maakt de balans op. Waar Uber, ook in deze coronacrisis, zo'n 6 miljard dollar bezit, wacht voor veel Uberchauffeurs de bijstand. Amrit Sewgobind, bestuurder FNV Flex en Naleving: ‘Voor de Uberchauffeurs is er geen enkele reden tot feest. In tegenstelling tot Uber hebben zij geen financiële buffer en lopen ze ernstige veiligheids- en gezondheidsrisico’s.’

Uit onderzoek van de FNV blijkt dat bijna 80 procent van de Uberchauffeurs vindt dat Uber onvoldoende veiligheidsmaatregelen neemt tijdens deze coronacrisis. Driekwart van de Uber chauffeurs taxichauffeurs verwacht binnen nu en een jaar te stoppen en de meeste chauffeurs hebben een financiële buffer van slechts anderhalve maand.

Klassenindeling

Uber ging een jaar geleden naar de beurs met zijn zelf gecreëerde imago van hip en vernieuwend. Als je een taxi of eten (UberEATS) wilt bestellen kan dat met een klik via de app en de taxichauffeur is een vrije vogel die zelf bepaalt wanneer en hoeveel hij werkt. De FNV stelt dat dit hippe imago gebakken lucht is. Chauffeurs moeten vijftig tot zestig uur per week werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Veel chauffeurs spreken zelf inmiddels ook van moderne slavernij.

Uber rolde afgelopen jaar ook haar systeem van klassenindeling verder uit. Chauffeurs worden gelokt met hogere tarieven, maar om die hoge tarieven te behouden worden ze in feite gedwongen om dag en nacht aan het werk te zijn.

Ongelijkheid

De Uberchauffeur hield in de ‘goede’ tijden gemiddeld € 8,50 per uur over om van te leven. De voormalig CEO en oprichter Travis Kalanick cashte afgelopen jaar zo’n 3 miljard dollar door verkoop van aandelen.

De prijzen voor de taxiritten, worden door Uber bewust laag gehouden om zo de taximarkt te kunnen overnemen. ‘Daar is nu vooral de taxichauffeur de dupe van, maar zodra Uber een monopolie heeft, gaan de prijzen omhoog en betaalt ook de consument een veel hogere prijs voor een rit’, aldus Sewgobind.

Tegenstrijdig

Sewgobind: ‘Naarmate Uber langer actief is, zie je steeds duidelijker dat ze zich als werkgever opstellen. Ze bepalen het tarief van een taxirit en wanneer en welke ritten een chauffeur mag rijden. Echter, nu de chauffeurs zonder inkomen komen te zitten, laat Uber ze aan hun lot over. De FNV ziet maar één oplossing: handhaving op schijnzelfstandigheid. Waarbij Uber als werkgever wordt aangemerkt, net zoals in Engeland en recent nog in Frankrijk.

FNV factsheet Uber, een jaar na beursgang