FNV tevreden met verlengen steunpakket

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 28 mei 2020

De FNV is tevreden over de verlenging van het steunpakket én de aanpassingen die het kabinet heeft doorgevoerd, zoals beschreven in de brief die vanmorgen naar de Tweede Kamer is gestuurd. FNV voorzitter Han Busker: ‘Met het pakket worden er weer miljarden uitgetrokken om banen en inkomens te behouden voor álle werknemers. Wij hebben ons daar vanaf het begin hard voor gemaakt.

Met de nieuwe aanpassingen ten opzichte van vorige week wordt de steunmaatregel verlengd tot oktober en het wordt het ontslaan van werknemers niet vergemakkelijkt waardoor veel minder mensen zich zorgen hoeven te maken over hun werk en inkomen.’

Brief aan Tweede Kamer

In de brief aan de Tweede Kamer kondigt het kabinet onder meer aan dat wanneer bedrijven meer dan 20 medewerkers willen ontslaan, hier een akkoord met de vakbonden voor nodig is en dat er anders een boete volgt in de vorm van een korting van 5% op de gehele NOW-compensatie. Deze boete kan met name voor grote bedrijven hoger zijn dan de boete die in de NOW 1.0 zat.

Busker: ‘We gaan nu samen met kabinet en werkgevers een werkagenda opstellen om ook de gevolgen van de crisis op lange termijn op te vangen. Onze belangrijkste inzet hierbij is het behoud van werk en inkomen voor alle werknemers. We zullen daarvoor in de komende periode afspraken maken over het voorkomen van gedwongen ontslagen. Dat kan bijvoorbeeld door het eerder met pensioen gaan van oudere werknemers, door de regelgeving rond het vervroegd uittreden, de RVU aan te passen. Jongeren kunnen dan aan het werk blijven of in dienst treden met een vaste baan. Daarnaast zullen mensen als ze tijdelijk geen werk hebben, maximaal worden ondersteund om deze periode goed door te komen door bijvoorbeeld de WW-rechten te verruimen.’
 

Aandacht nodig voor flexwerkers en jongeren

Busker: ‘Deze extra afspraken zijn nodig om bijvoorbeeld de gevolgen van de crisis voor de flexwerkers op te vangen. De tegemoetkoming van 600 euro per maand is natuurlijk te weinig om van te leven. Het is daarom van groot belang dat zij aan het werk kunnen blijven of weer in dienst worden genomen als ze hun werk hebben verloren. Daarvoor zijn maatregelen nodig zoals het verlengen van de duur van de WW. De noodzaak hiervoor is groot. Immers, bij het begin van de coronacrisis zijn veel flexwerkers al op straat gezet. Een deel van hen heeft nu nog even WW, maar omdat ze maar heel weinig WW-rechten hebben, loopt deze WW binnenkort af. Door de strenge bijstandseisen hebben ze ook daar vaak geen recht op en dan hebben ze helemaal geen inkomen. Daarom is het van groot belang de WW-rechten snel te verlengen.

Ook voor jongeren en studenten zijn extra maatregelen nodig, aangezien zij met veel onzeker werk te maken hebben en bij het begin van de crisis vaak als eerste op straat zijn gezet. Een bedrag van 600 euro is mooi, maar door de inkomenstoets van 500 euro valt een groot deel van hen buiten de boot, óf het is veel minder dan wat zij verdienden. Het is niet uit te leggen waarom zij minder recht zouden hebben op compensatie dan iemand die al vastigheid heeft opgebouwd.’

Mensen aan het werk houden

Busker: ‘Er ligt nu een zeer fors pakket waarbij miljarden euro’s worden uitgetrokken om mensen aan het werk te houden. De verhoogde compensatie voor gederfde inkomsten van 50.000 euro is specifiek bedoeld voor het mkb, en dat is goed want daar moeten ook de banen behouden worden. Het steunpakket waar afspraken over zijn gemaakt heeft er voor gezorgd dat bijna 2 miljoen mensen werk en inkomen hebben behouden. Met verlenging en uitbreiding van het pakket én de stevige prikkel om werknemers niet te ontslaan, vertrouwen we erop dat ook de komende maanden de mensen aan het werk kunnen blijven. Wij gaan nu met onze leden aan de cao-tafels aan de slag om goede afspraken te maken over behoud en herstel van banen en inkomens.’

Kijk terug naar ons webinar over corona

Langzaam kruipt Nederland uit de lock down. Wat betekent dit voor je veiligheid? Heb jij iets aan de staatssteun NOW2? Op ons webinar op 27 mei gingen Zakaria Boufangacha en Kitty Jong van het FNV-bestuur in op verschillende vragen.

Webinar corona 27 mei

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.