Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Betaal ouderschapsverlof van negen weken volledig door

Casper Schrijver
Door Casper Schrijver 29 april 2020

FNV roept de regering op om het aangekondigde betaald ouderschapsverlof van negen weken niet voor de helft, maar volledig door te betalen. Volgens de bond kan lang niet iedereen het zich veroorloven om de helft van zijn loon te missen. FNV-bestuurslid Judy Hoffer: ‘Met deze regeling zal niet iedereen de volle negen weken verlof opnemen, maar alleen die mensen die het zich kunnen veroorloven. Op deze manier is het een verlof voor de rijken.’

Door slechts de helft van de negen weken door te betalen, voldoet Nederland volgens de FNV straks niet aan de Europese Richtlijn. ‘Daarin staat dat de hoogte van doorbetaling geen belemmering mag zijn voor werknemers om van het verlof gebruik te maken,’ aldus Hoffer. Op dit moment kunnen werknemers 26 weken onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Alle Europese lidstaten zijn verplicht om vanaf 2022 daarvan twee maanden door te betalen. Ze mogen zelf beslissen of ze dat volledig doen, of gedeeltelijk.

Deeltijd van vrouwen

Het doorbetalen van negen weken ouderschapsverlof is onderdeel van de aanpak van problemen rond deeltijdwerk van vrouwen. ‘In verhouding werken veel meer vrouwen in deeltijd dan mannen, waardoor ze minder vaak economisch zelfstandig zijn. Om dat te verbeteren, moet er wat FNV betreft in Nederland een set aan maatregelen komen: volledig betaald ouderschapsverlof, gratis kinderopvang en moderne schooltijden. Alleen dan kan werk en privé beter verdeeld worden over mannen en vrouwen.’