Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Veelgestelde vragen over ouderschapsverlof

Lees ook onze brochure met 7 tips rondom ouderschapsverlof

Redactie
Door Redactie 03 maart 2020

Je kindje is geboren! Wellicht wil jij of je partner tijdelijk minder gaan werken en overweeg je ouderschapsverlof. Maar hoe zat het ook alweer? Op hoeveel dagen heb je recht en meer? Wij geven hier alvast antwoord op een aantal belangrijke vragen over ouderschapsverlof.

Veelgestelde vragen over ouderschapsverlof

Vind je de informatie hieronder interessant? Download dan ook onze brochure 'Ouderschapsverlof? 7 tips'. Daar staan nog meer zaken in waar je aan moet denken en regelen als je ouderschapsverlof wilt opnemen.  

Vragen over ouderschapsverlof

Wat is het precies?

Ouderschapsverlof is er speciaal voor werkende ouders. Je kunt tijdelijk minder gaan werken om meer tijd de besteden aan je kind. Je kunt het bij je werkgever aanvragen zodra je in dienst bent. 

Wie heeft recht op ouderschapsverlof?

Je kunt ouderschapsverlof opnemen voor een kind dat nog geen 8 jaar is. Het verlof geldt voor allebei de ouders. Je kunt ook voor meerdere kinderen tegelijk verlof opnemen.

Op hoeveel dagen verlof heb je recht?

Je krijgt per kind 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. En dan gaat het om de uren zoals ze in je arbeidscontract staan. Werk je bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heb je recht op 26 x 32 uur ouderschapsverlof. Om je wat rekenwerk te besparen, staan hieronder een aantal voorbeelden.

  • Je werkt 8 uur per week, dan krijg je 208 uur ouderschapsverlof.
  • Je werkt 16 uur per week, dan krijg je 416 uur ouderschapsverlof.
  • Je werkt 24 uur per week, dan krijg je 624 uur ouderschapsverlof.
  • Je werkt 28 uur per week, dan krijg je 728 uur ouderschapsverlof.
  • Je werkt 32 uur per week, dan krijg je 832 uur ouderschapsverlof.
  • Je werkt 36 uur per week, dan krijg je 936 uur ouderschapsverlof.
  • Je werkt 40 uur per week, dan krijg je 1040 uur ouderschapsverlof.

Hoe vraag je ouderschapsverlof aan?

Dat doe je schriftelijk bij je werkgever. En minstens 2 maanden voordat het ouderschapsverlof wilt laten ingaan. Als je dat wilt laten afhangen van de bevallingsdatum dan kun je dat aangeven. Jij bepaalt zelf hoe en wanneer je het verlof wilt opnemen. Download ook onze 3 voorbeeldbrieven voor het aanvragen van ouderschapsverlof.

Mag mijn werkgever ouderschapsverlof weigeren?

Je werkgever mag je verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren. Je hebt er recht op volgens de wet. Hij kan je wel vragen om het anders in te roosteren als het bedrijf anders ernstig in de problemen komt. Dat noemen we zwaarwegend bedrijfsbelang. 

Wil je nog 7 tips over ouderschapsverlof? Download dan de brochure.

Download de brochure met 7 tips over ouderschapsverlof