Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Oproep FNV en CNV: stop geweld en zorg voor vrede in Colombia

Redactie
Door Redactie 5 december 2019

Honderden leiders van vakbonden en maatschappelijke organisaties zijn sinds het vredesakkoord van november 2016 in Colombia vermoord. De voorzitters van FNV en CNV hebben een oproep gedaan aan ministers Blok van Buitenlandse Zaken en Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zij roepen de ministers op om president Duque van Colombia op zijn verantwoordelijkheden te wijzen en de afspraken uit het vredesakkoord na te komen.

Foto: Twitter/CGT Colombia. Nationale staking in Colombia op 4 december 2019, de 3e nationale staking in de afgelopen 2 weken.

In de afspraken werd beloofd om eindelijk een eind te maken aan het geweld, voor vrede te zorgen en genoegdoening voor de slachtoffers van het jarenlange geweld.

Hoge verwachtingen vredesakkoord

De verwachtingen in 2016 waren hoog: na 60 jaar zou er dan eindelijk vrede zijn. De bittere werkelijkheid is helaas anders. De ongelijkheid in Colombia neemt toe en ook de werkloosheid, mensenrechtenschendingen en geweld. 

Extreme toename geweld

Volgens het rapport ‘Peace at risk’ ('Vrede in gevaar') van de internationale vakbeweging ITUC vielen er in 2018 meer slachtoffers onder vakbondsleiders dan in de 4 jaren ervoor. In dat jaar zijn er 34 vakbondsleiders vermoord, vooral in de sectoren onderwijs en land- en mijnbouw. Bedreigingen, gewelddadige aanvallen en martelingen vinden op grote schaal plaats. Er werden in 2018 totaal 234 ernstige mensen- en arbeidsrechtenschendingen geconstateerd. 

Sinds 2016 zijn er totaal 777 sociale leiders en verdedigers van mensenrechten vermoord. Veel slachtoffers zijn vakbondsleiders, boerenleiders die streden tegen landroof, en leiders van inheemse Indianen en Afro-Colombiaanse gemeenschappen. De moorden zijn vrijwel ongestraft gebleven. 95% van de schendingen van vakbonds- en/of mensenrechten wordt niet opgelost. In 60% van de gevallen worden de daders niet eens ge├»dentificeerd. 

Meer informatie