Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

5 tips als je je baan verliest

Download onze zelfhulpgids

Redactie
Door Redactie 17 december 2019

Ben je ontslagen? Dit is niet het einde van de wereld, maar het kan wel zo voelen. Je baan verliezen heeft voor de meeste mensen grote gevolgen. In dit artikel geven we 5 tips waar jij zelf mee aan de slag kunt, zodat je straks met een positieve blik de arbeidsmarkt op kunt.

1. Accepteer een rouwperiode

Rouwen na het verlies van je baan is heel normaal en moet je niet onderschatten. Werk is voor veel mensen namelijk meer dan alleen geld verdienen. Je mist een invulling van je dag, je collega's en daarmee ook een groot gedeelte van je sociale contacten. Logisch dat je dit moet verwerken, dus accepteer deze rouwperiode.

2. Maak een financieel plan

Je baan verliezen betekent inkomsten verliezen. Geld dat je nodig hebt voor je dagelijks bestaan, je huur, je auto, enzovoort. Nu er minder geld binnenkomt en je ook niet weet hoe lang deze periode duurt, is het verstandig om een financieel plan te maken. Kijk goed of je recht hebt op een ontslagregeling. Maak een lijst met de belangrijkste uitgaven en kijk waar je kunt besparen. Je zal zien dat dit rust geeft.

3. Neem officieel afscheid van je werk(collega’s)

Het is begrijpelijk als je stilletjes wilt vertrekken. Misschien voel je jouw ontslag als een persoonlijke mislukking of durf je je collega’s niet onder ogen te komen. Besef dat ontslag iedereen kan overkomen. Gebruik daarom de afscheidsborrel als eerste stap richting het loslaten van je werk. Door officieel afscheid te nemen van je baas en je collega’s sluit je letterlijk de deur.

4. Gebruik deze tijd om te kijken wat je echt in een baan wilt

Waar één deur dicht gaat, gaat altijd een andere deur open. Benut deze gedwongen vrije tijd om te achterhalen wat je echt belangrijk vindt in een baan. Misschien liggen je ware talenten wel ergens anders. En kun je nu die ene carrièreswitch maken. Bij de FNV kunnen we je hierbij goed helpen met workshops en trainingen

5. Ga pas solliciteren als je het baanverlies hebt geaccepteerd 

Kijk nog eens goed naar de eerste tip: accepteer een periode van rouw. In deze periode ben je nog bezig met het accepteren van het verlies van je baan en sta je niet open voor iets nieuws. Voor de een gaat deze periode sneller dan voor de ander, maar onthoud dat jij pas goed kunt solliciteren als je blik op de toekomst is gericht.

Meer tips?

Wil je meer tips ontvangen en zelf aan de slag, download dan onze zelfhulpgids 'Rouwen om je baan'.