Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Maatschappelijk relevant werk profileringskans voor energiesector

portret José Kager
Door José Kager 31 oktober 2019

75% van de werkenden wil een baan met maatschappelijke relevantie. Dat blijkt uit representatief Motivaction-onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Meer dan de helft van de werkenden neutraal zegt “weet niet” op de stelling dat je in de Nederlandse energiesector maatschappelijk relevant werk doet. Er liggen dus kansen voor de energiesector om zich beter te laten zien.

Het onderzoek is gehouden naar aanleiding van het congres over werkgeverschap in de energiesector, dat NVDE en FNV 31 oktober samen organiseren.

Tekort aan mensen

In de energiesector is een groot tekort aan mensen. Er staan veel vacatures open en bedrijven zijn op allerlei manieren aan de slag om werknemers aan te trekken en te behouden. Daarom is het des te relevanter om te weten wat factoren zijn die bepalen wat nu een aantrekkelijke werkgever is.

Duidelijk beeld energiesector ontbreekt

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen niet goed weten wat de mogelijkheden van de energiesector zijn. Zo wordt aangegeven: “Ik heb niet een heel duidelijk beeld van de energiesector. Maar het staat mij ook niet tegen.” Hier liggen kansen: met een duidelijker beeld van wat er mogelijk is in de energiesector, kan de sector aantrekkelijker worden als werkgever.

Kansen voor vrouwen

Zeker bij vrouwen valt er nog wat te winnen voor de energiesector. Ruim twee keer zoveel mannen als vrouwen vinden de energiesector aantrekkelijk (36% versus 16%). Dit terwijl vrouwen vaker geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en maatschappelijk relevant werk. Met de overgang naar een schone energievoorziening is dat volop aanwezig in de energiesector. 

Duurzame werkgever

Loon, voldoende baanzekerheid en reisafstand zijn de belangrijkste factoren die een werkgever aantrekkelijk maken. Een werkgever kan zich onderscheiden op duurzaamheid. 75% van de werkenden is het (helemaal) eens met de stelling “Ik wil dat het bedrijf waar ik (voor) werk iets bijdraagt aan de maatschappij, het milieu of de wereld”. 21% stelt zelfs dat als een bedrijf geen duurzame strategie heeft, zij er eigenlijk niet voor willen werken.

Duurzame banen

Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV: “In de duurzame sector willen we ook duurzame banen. De interesse van werknemers om in de sector te werken zou werkgevers moeten stimuleren duurzame veilige banen met zekerheid te bieden, evenals ontplooiingsmogelijkheden, zeggenschap over het werk en een goed loon, zodat de mensen er ook een duurzaam bestaan van kunnen opbouwen.”

Te onbekend

De energiesector is volop in verandering: we gaan in één generatie over naar een schone energievoorziening en dat verandert de werkzaamheden flink. “Een baan in de energiesector is zeker interessant voor wie een bijdrage wil leveren aan een duurzamer Nederland”, stelt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. “Maar uit de resultaten blijkt dat dit bij veel werkenden nog niet op het netvlies staat. Een grotere bekendheid met de maatschappelijke relevantie van de sector kan helpen om meer mensen te werven. Tevens blijkt dat het bieden van een stabiel toekomstperspectief van belang is om een aantrekkelijke werkgever te zijn.”

Zie voor onderzoek www.nvde.nl/wp-content/uploads/2019/10/Motivaction-Aantrekkelijk-werkgeverschap-resultaten-B5042.pdf