Actie tegen handelsverdrag CETA

Redactie
Door Redactie 6 september 2019

De FNV zet zich in voor sociale en duurzame internationale handelsafspraken. Sociaal betekent onder andere: goed voor werknemersrechten. Dit najaar moet Nederland stemmen over het CETA-verdrag met Canada. De FNV roept de Tweede Kamer op om CETA weg te stemmen.

wij stoppen ceta

Want dat verdrag is niet bepaald sociaal of duurzaam. Als CETA doorgaat, wordt de macht van multinationals veel groter. Ten koste van mens, dier, milieu en klimaat.

Dankzij CETA krijgen multinationals dan het recht om Nederland (of een ander land in Europa) aan te klagen. Dat doen ze als ze economische schade hebben van bepaalde wetten of maatregelen. De winst van de grote bedrijven wordt dan belangrijker dan de bescherming van het milieu en de consument.

Regels voor arbeidsomstandigheden

CETA is bovendien in strijd met de ambities van het klimaatakkoord van Parijs. En Europese standaarden en een eerlijke prijs voor boeren komen onder druk te staan. Want  voor Canadese producenten gelden vaak soepelere regels voor milieu, arbeidsomstandigheden, voedselveiligheid en dierenwelzijn.

Bescherming van arbeidsnormen en milieu is niet bindend geregeld in CETA. En het verdrag geeft onvoldoende bescherming van publieke diensten tegen druk tot liberalisering en privatisering (overheidsbedrijven en -diensten die overgaan naar de particuliere sector).

Wij kunnen CETA stoppen

Juist vanwege de extra macht voor multinationals moet in alle lidstaten het handelsverdrag woorden aangenomen door het parlement. Ook in Nederland.

De Tweede Kamer stemt dus binnenkort over CETA. En als een meerderheid tegenstemt, stoppen we het hele verdrag. Voor Nederland, voor de rest van de EU, voor Canada, voor iedereen.

En dat is mogelijk, want er is nog geen meerderheid voor. Als we de twijfelaars overtuigen, is het gedaan met CETA. Daarom voert de FNV samen met andere actie tegen CETA.

Doe mee en kom in actie!

Roep de Kamerleden nu op: stem CETA weg en kies voor onze toekomst!
Kom in actie!

Ga naar wijstoppenceta

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.