Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.
Daarnaast maken we gebruik van tracking cookies om de website persoonlijker te maken en op jouw voorkeuren af te stemmen. Geef hieronder jouw toestemming. Je instellingen kun je altijd weer wijzigen op de pagina over Cookies.

Lees meer over onze cookies
Ik wil informatie op maat (tracking cookies)

Tracking cookies voor informatie op maat: met deze cookies kunnen we de informatie nog beter op je afstemmen. Als je ervoor kiest deze cookies niet te accepteren, dan is het nog steeds mogelijk gebruik te maken van onze websites maar kan het wel voorkomen dat bijvoorbeeld opnieuw gevraagd wordt een vragenlijst in te vullen als je dat al hebt gedaan.

Toekomst van werk centraal op 108e Internationale Arbeidsconferentie

Werknemers, werkgevers en overheden uit 187 landen komen samen

Redactie
Door Redactie 11 juni 2019

Voor de 108e keer is de Internationale Arbeidsconferentie van de ILO begonnen in Genève. De ILO bestaat 100 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Veel aandacht gaat naar de toekomst van werk: de veranderingen van werk zoals robotisering en digitalisering en de gevolgen daarvan voor bedrijven en werknemers.

internationale arbeidsconferentie ILO 2019

Belangrijkste onderwerpen:

  • Verklaring over de toekomst van werk. De ILO wil zichzelf een belangrijk doel stellen voor de toekomst: het in goede banen leiden van de veranderingen die gaan plaatsvinden op de werkplek.
  • Geweld op de werkvloer. De deelnemers willen een verdrag sluiten tegen geweld op de werkvloer. Geweld op de werkvloer heeft enorme gevolgen voor gezondheid, veiligheid, productiviteit en algemeen welbevinden van werkende mensen. 
  • Naleving van ILO-normen. Zoals elk jaar, checkt een commissie onder andere hoe bepaalde normen in 24 landen worden nageleefd en geeft hierover aanbevelingen. 

Themabijeenkomsten

Speciaal in het kader van het 100-jarig bestaan van de ILO en om het debat over de toekomst van werk te stimuleren, zijn er verschillende fora tijdens deze conferentie. Bijzondere sprekers en speciale gasten zijn uitgenodigd om over verschillende onderwerpen te praten. Het gaat dan bijvoorbeeld over een leven lang werken, technologie en decent work, vrijheid van organisatie en collectieve onderhandelingen, veranderingen in- en van werk door digitalisering en CO2-reductie.

Deelnemers conferentie

Aan de ILO-conferentie doen 7.500 mensen mee. Ze vertegenwoordigen overheden, werknemers- en werkgeversorganisaties uit 187 landen. Er zijn veel staatshoofden aanwezig. Ook de algemeen secretaris van de VN is erbij.

Nederlandse delegatie

Namens de Nederlandse werknemers zijn Wilma Roos, Petra Zegerius en Tjalling Postma van FNV en Hester Houwing van CNV aanwezig. Catelene Passchier doet mee als voorzitter van de hele werknemersgroep binnen de ILO. Han Busker en Tuur Elzinga zullen zich in de tweede week bij deze delegatie voegen.

Meer informatie

Lees meer over de internationale arbeidsconferentie op de site van de ILO

;