ILO zet historische stap tegen geweld op de werkvloer

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 21 juni 2019

De ILO (International Labour Organization) heeft vandaag een nieuw verdrag tegen geweld en intimidatie op het werk aangenomen. Dit is een grote stap om werknemers wereldwijd het recht te geven op een werkplek, vrij van geweld en intimidatie.

textielwerker India

Vakbonden FNV, CNV Internationaal en Fair Wear Foundation -een organisatie die zich hard maakt voor een eerlijke kledingindustrie- hebben jarenlang gelobbyd en campagne gevoerd voor een internationaal bindend verdrag. Geweld en intimidatie op de werkvloer is voor vele werknemers, vooral vrouwen, wereldwijd een enorm probleem. Dit verdrag is een overwinning van de internationale vakbeweging.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Ik ben heel trots op ons succes na onze jarenlange strijd. Na #Metoo krijgen werknemers nu een flinke steun in de rug door dit verdrag. Ook in Nederland is er nog veel werk te verrichten om werknemers beter te beschermen. We willen zo snel mogelijk in gesprek met de Nederlandse regering en werkgeversorganisaties over hoe het nieuwe ILO-verdrag ín nationale wetgeving omgezet kan worden.’

Arend van Wijngaarden, voorzitter CNV Internationaal: ‘Met het aannemen van dit nieuwe ILO -verdrag krijgen werknemers een machtig middel in handen om de eigen rechten op de werkvloer te bepleiten. Deze nieuwe wereldwijde norm zal de positie van, vooral vrouwelijke, werknemers bevorderen, en dat is aan de orde van de dag. De ILO laat hier ook mee zien dat de dialoog tussen landen, werkgevers en werknemers essentieel blijft en zet met deze conventie een kroon op het 100-jarig bestaan dit jaar.’  

Alexander Kohnstamm, directeur Fair Wear Foundation: ‘Bij Fair Wear Foundation werken we samen met onze merken aan een eerlijke kledingindustrie. Dit wereldwijde verdrag is van groot belang voor deze sector waar geweld en intimidatie veel voorkomen. Het betekent dat uiteindelijk alle kledingmerken moeten optreden tegen geweld in fabrieken, naast de kleine groep voorlopers die dat nu al doet.'

Het ILO-verdrag

De ILO is de arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties waarin regeringen, werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerken. In het bindende verdrag zijn afspraken gemaakt over de bescherming van werknemers tegen geweld en intimidatie op de werkvloer. Lidstaten die het verdrag onderschrijven moeten geweld en intimidatie bij wet verbieden. In veel landen is dit nu nog niet het geval.

In het nieuwe verdrag is ook vastgelegd dat huiselijk geweld impact heeft op de werkvloer en dat werkgevers hun werknemers daarin kunnen bijstaan. In het verdrag krijgen ook werknemers in de informele economie, zoals huishoudelijk werkers, recht op bescherming.

Op weg naar een verdrag

In 2013 startte de ILO de eerste gesprekken over een mogelijk verdrag omtrent geweld tegen vrouwen. De wereldwijde federatie van vakbonden ITUC, waar FNV en CNV bij aangesloten zijn, voerde jarenlang campagne voor een ILO-verdrag. In 2016 werden de eerste discussies gevoerd tijdens een expertmeeting. Catelene Passchier, toenmalig vicevoorzitter van FNV en huidig werknemersvoorzitter van de ILO, voerde de werknemersdelegatie aan.

In 2017 presenteerde de ILO de eerste contouren van een verdrag. Vorig jaar was de eerste ronde van onderhandelingen tijdens de ILO -conferentie. Toen was er nog weerstand vanuit de Nederlandse regering en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Maar de sterke lobby van FNV, CNV en Fair Wear Foundation heeft geresulteerd in een historisch verdrag.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.