Steeds meer mensen op de arbeidsmarkt hebben een onzeker contract. Gevolg is dat steeds minder mensen onder een cao vallen. Ook verzinnen werkgevers slimme trucs om werknemers zo goedkoop mogelijk aan het werk te zetten. Het zijn verdienmodellen geworden. Het Expertteam van de FNV heeft een methode ontwikkeld om deze uitwassen op de arbeidsmarkt aan te pakken. En met succes.
Door deze slimme trucs van werkgevers werken uitzendkrachten soms wel tientallen jaren achter elkaar op dezelfde werkplek met een heel onzeker contract en een onzeker inkomen. Ook ontlopen werkgevers hun verplichtingen door werknemers te dwingen als zelfstandige te gaan werken. Denk aan maaltijdbezorgers bij Deliveroo of taxichauffeurs bij Uber. En bedenken ze allemaal andere trucs om het cao-loon niet te betalen aan werknemers.
Deze verdienmodellen gebruiken werkgevers alleen maar om er zelf voordeel van te hebben. De werknemers zijn de dupe. De verdienmodellen leggen een bom onder onze cao’s en de sociale zekerheid in Nederland, want de cao’s worden niet toegepast en werkgevers proberen zo minder mee te betalen aan het sociale vangnet.
Het expertteam van de FNV spoort verdienmodellen op, legt ze bloot en pakt ze aan. Dit doen we samen met de werknemers die dupe zijn. We spreken bedrijven aan, spannen rechtszaken aan als dat nodig is en ontmaskeren bedrijven die zich misdragen. Ook spreken we de politiek aan als de regels niet goed werken of oneerlijk zijn.
We hebben al heel wat successen binnengehaald. Zo heeft de rechter bepaald dat Deliveroo-riders en taxichauffeurs bij Uber recht hebben op een arbeidsovereenkomst en dus geen zzp’er zijn, maar werknemer. De rechter ging hier ook nog iets verder: bij Uber hebben werknemers ook nog recht op loon volgens de cao Taxi en bij Deliveroo op cao-loon van de beroepsgoederenvervoer.
Andere successen die behaald zijn: einde aan contracting, aan payrolling en aan premieshoppen door uitzendbureaus. Bij verschillende bedrijven is strijd gevoerd en gewonnen voor het toepassen van de juiste beloning voor uitzendkrachten. De nieuwe cao uitzenden is hier het resultaat van. Verbeterde beloning van uitzendkrachten en een kortere periode van onzekerheid.
Het expertteam van de FNV bestaat uit een team van consulenten, (lead) organizers, vakbondsbestuurders, een researcher en een projectmedewerker. Het expertteam is actief bij de campagnes Platformwerk en Eerlijke werk voor uitzendkrachten.
Heb je te maken met een truc van je werkgever en wil je daar samen met ons wat aan doen? Neem contact op met ons op naleving@fnv.nl.
Meer weten? We hebben een zestal factsheets opgesteld. Daarin leggen we uit hoe onder andere zzp, inzet van uitzendkrachten en contracting door werkgevers worden gebruikt als verdienmodel.