Als or-lid (of pvt-lid) heb je invloed op belangrijke beslissingen in je bedrijf. Dat is goed voor je collega’s, het bedrijf, maar ook voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe combineer je dat met je baan?
Als je actief wordt als or-lid, dan krijg je tijd om je or-werk goed te doen. Dat staat in de Wet op de ondernemingsraden (artikel 17 en 18). Soms staat er ook iets in je cao over hoeveel uren je krijgt voor or-werk. Je hebt nog meer rechten.
Voor je leidinggevende is het fijn als je naast je or-werk ook goed blijft functioneren in je baan. Maak daarom duidelijke afspraken over jouw or-werk. Wat zijn de taken? Hoeveel uur besteed je aan het or-werk? Hoe is jouw vervanging geregeld?
Het is verstandig om ieder jaar met je leidinggevende, de or-voorzitter en iemand van P&O te bespreken hoe gaat. Komt je gewone werk in de knel? Is er meer vervanging nodig? Heb je meer tijd nodig? Hoe zie jij je toekomst in je baan?
Bespreek deze onderwerpen ook met andere or-leden. Hebben meer or-leden problemen om hun or-werk goed te doen? Dan kan de voorzitter hierover met de directie gaan praten en afspraken maken.
Elk bedrijf met meer dan 50 werknemers moet een or te hebben. Daarmee worden alle werknemers bedoeld. Dus ook mensen met een tijdelijk contract en uitzendkrachten.
Werken er tussen de 10 en 50 werknemers in je bedrijf? Dan is er vaak een personeelsvertegenwoordiging (pvt). Een pvt is verplicht, als de meerderheid van de werknemers een pvt wil.
Soms zijn er in cao’s andere afspraken gemaakt over de samenstelling van een or of pvt. Bijvoorbeeld dat er al een or moet zijn bij 35 werknemers. Of dat een pvt altijd verplicht is.
Wil je actief worden als or-lid of pvt-lid? De FNV organiseert trainingen voor beginnende leden van de or of pvt.
6 keer per jaar houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de medezeggenschap.
Heb je vragen over de or of pvt? Bijvoorbeeld over welke rechten jouw or heeft? Of hoe je het beste in een bepaalde situatie kunt reageren als or? Stel hem aan het Or-Adviespunt.