Cao-onderhandelingen die zich al maanden voortslepen, zonder enig uitzicht op ook maar een beetje meer loon of goede afspraken over gezond je pensioen halen. Wijkwerkers, ouderenadviseurs, schuldhulpverleners en andere maatschappelijk werkers voelen zich flink in de kou gezet door werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland, terwijl zij zich elke dag, betrokken en met hart en ziel inzetten voor hun cliënten.
In vier weken tijd hebben ruim 6.200 ongeruste sociaal werkers de alarmknop ingedrukt om een signaal af te geven. Jantien Oving, bestuurder FNV Sociaal Werk: ‘Dat onze leden nu voor het eerst hun stem laten horen zegt wat over hoe boos en ongerust ze zijn.’
De FNV hoopt dat de werkgevers echt wakker zijn geschud en beseffen wat de gevolgen kunnen zijn van hun lakse houding. Oving: ‘Het aantal sociaal werkers dat ander werk gaat doen is al enorm hoog en als je met zo’n houding aan de cao-tafel zit dan verander je dat ook niet, terwijl er echt wat moet gebeuren. Volgens een prognose, die vooruitkijkt naar 2034 van het CBS zullen er meer mensen stoppen als sociaal werker dan dat er nieuwe mensen aan de slag gaan.’
De vakbond krijgen steeds vaker signalen dat sociaal werkers het werk niet vol kunnen houden tot hun pensioen. ‘Het werk is fysiek en mentaal best zwaar. We willen dat het voor iedereen haalbaar is om het werk gezond tot het pensioen te blijven doen. Daar willen we goede afspraken over maken met de werkgevers. Hiermee behouden we niet alleen de mensen maar ook hun expertise’, aldus Oving.
De werkgevers verschuilen zich achter de gemeenten, stelt de vakbond en zijn tot nu toe met minimale verbeteringen over de brug gekomen. De gemeenten zouden volgens de werkgevers de indexatie van het cao-loon niet meenemen bij het afsluiten van langdurige contracten. Oving: ‘We zien een vertragingstactiek van de werkgevers waar menig voetbalteam die op winst staat in de slotfase van een wedstrijd jaloers op kan zijn. De cao-onderhandelingen liggen nu weer stil tot 9 september en de werknemers moeten maar afwachten. Die vlieger gaat niet op. Vandaar ook dat ze nu in actie komen.’ Een tweede actie staat voor gepland voor 4 september.
Onder de cao Sociaal Werk vallen 67.000 werknemers. De huidige cao loopt af op 31 juli 2025. De onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn gestart op 14 april 2025.