Je hebt misschien al gehoord van het besluit van de directie van De Trans (instelling voor gehandicaptenzorg in Drenthe) om activiteitenbegeleiders, normaal in dagdienst, in onregelmatige diensten te laten draaien en/of in te zetten als woonbegeleider. Er heerst onrust.
"Binnen twee weken moeten wij andere roosters gaan draaien, dat betekent dat je hele privéleven op de kop wordt gezet", aldus Jan Hulshof, activiteitenbegeleider bij de Trans. "Alleenstaande ouders moeten hun kinderopvang omzetten, mantelzorg kan niet doorgaan, andere privéafspraken moet je afzeggen, dat levert enorm veel stress op en dat is niet te regelen binnen twee weken", aldus Jan’s collega Marie Helle.
Op 1 april protesteerden zo’n 100 medewerkers van De Trans op de locatie in Nooitgedacht tegen het besluit van de directie. Een delegatie van de medewerkers voerde op 7 april een gesprek met de directie, waarin zij hun eisen kenbaar maakten en hun zorgen hebben geuit. 'Het was een stevig gesprek. Wij hebben ons zegje gedaan, maar helaas houdt de directie vast aan haar besluit, ook al kan ze daar geen goede redenen voor aanvoeren", aldus Karel Pops, activiteitenbegeleider in Nooitgedacht.
De medewerkers kwamen opnieuw in actie op 13 april jl. Voor het kantoor van de directie van De Trans in Rolde werd een lawaaidemonstratie gehouden en werd paniekvoetbal gespeeld. Medewerkers overhandigden de directie een brief en nodigden hen uit om een partij paniekvoetbal mee te spelen, maar dat weigerden ze. "Waarschijnlijk omdat ze de hele dag al paniekvoetbal spelen", aldus één van de medewerkers.
"Wij hebben de directie gevraagd ons de cijfers te verstrekken zodat wij de juiste informatie krijgen over hoe De Trans er financieel voorstaat en wat deze maatregel op gaat leveren", aldus Camara van der Spoel, bestuurder Zorg & Welzijn. "Tot op heden hebben we niets ontvangen. Wij willen graag een goede analyse van de oorzaken van de huidige problemen, opdat medewerkers daadwerkelijk betrokken worden bij het meedenken over oplossingen. Als het nodig is om te reorganiseren, dan moet er een reorganisatieproces ingezet worden waarbij de ondernemingsraad en de vakbonden betrokken worden. En niet zoals nu hals over kop alle roosters omgooien zonder dat duidelijk is wat dit gaat opleveren."
De medewerkers willen ook dat de normale dagbestedingslocaties weer geopend gaan worden, nu zowel cliënten als medewerkers gevaccineerd zijn. "Dat is ook voor de cliënten veel beter, dan gaan ze weer terug naar een normale situatie", aldus Karin Koops, activiteitenbegeleider in Emmen. "Wij zien dat ze lijden onder de huidige situatie."
De directe heeft tot vrijdag 16 april 12.00 uur de tijd gekregen om het besluit alsnog van tafel te halen. Als dat niet gebeurt volgen er nieuwe acties. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook of mail naar ghz@fnv.nl.