Personeel Catharina Ziekenhuis in Eindhoven draait woensdag zondagsdiensten

Vijf afdelingen sluiten de deuren voor niet-spoedeisende zaken

portret Annika Heerekop
Door Annika Heerekop 09 juli 2019

Ziekenhuismedewerkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven werken woensdag 10 juli de hele dag zondagsdiensten. De operatiekamers, de afdelingen kort verblijf en dagverpleging, intensive- en medium care, endoscopie en psychiatrie zijn die dag gesloten voor niet-spoedeisende zaken vanwege de cao-acties.

actiebord in ziekenhuis

Het is het derde ziekenhuis in juli waar zondagsdiensten worden gedraaid. Vorige week sloten in totaal 7 afdelingen van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen de deuren voor niet spoedeisende zaken.

Om 8.00, 10.00 en 15.00 uur zullen actievoerende ziekenhuismedewerkers voor het ziekenhuis verzamelen voor een korte actiebijeenkomst. De rest van de dag zullen de betrokken medewerkers, die niet worden ingezet bij spoedeisende zaken, tijdens de zondagsdiensten andere activiteiten verrichten op de eigen of een andere afdeling. Ook zullen zij flyeren aan bezoekers en patiënten om uitleg geven waarom zij actie voeren.

5% meer loon

FNV Zorg & Welzijn, NU’91, FBZ en CNV willen een goede cao voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers met een salarisverhoging van 5% en een extra toeslag op loon wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn van medewerkers. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Bereikbaarheid aan banden

Miran, OK-assistente in het Catharina Ziekenhuis: ‘We draaien veel dagdiensten en daarnaast óók nog veel bereikbaarheidsdiensten. Met mijn contract van 36 uur, kom ik dan snel uit op zo’n 50 á 60 uur per week. Op mijn loonstrook zie ik die inspanning amper terug. Ik krijg er tijd-voor-tijd terug en maar een minimale compensatie. Mijn dochter zie ik weinig en ik merk dat ze tijdens dit soort weken liever bij papa dan bij mij is. Tussendoor een dag vrij nemen om bij te tanken en dingen met haar ondernemen kan niet, omdat door het personeelstekort de roosters anders niet rondkomen. Het werk hakt er privé heel erg in.’

Acties gaan door, maar zondagdiensten later deze zomer

Veel actiecomités in de ziekenhuizen zijn bezig met het voorbereiden van acties die in de zomer doorgaan. Vanwege de toch al geringe bezetting hebben deze een ludiek karakter.

Elise Merlijn, cao-onderhandelaar bij FNV Zorg & Welzijn: ‘De zomervakantie vraagt nu alle handen aan het bed. Wij willen de patiëntenzorg niet verstoren, dus wij vervolgen de zondagsdiensten weer in september. Ruim 20 actiecomités in verschillende ziekenhuizen hebben al aangegeven zondagsdiensten te willen draaien. En nog elke dag krijg ik berichten van actiecomités die willen aansluiten bij de zondagsdiensten. Het leeft dus heel erg onder het ziekenhuismedewerkers. De spandoeken in de hallen en afdelingen prijken in elk ziekenhuis. Voor iedereen die deze zomer een voet in een ziekenhuis zet is het duidelijk; de ziekenhuismedewerkers pikken het niet meer.’

Er vallen ongeveer 200.000 ziekenhuismedewerkers onder de cao ziekenhuizen. Deze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland.