Op 29 januari hebben we de petitie met oproep tot een goede cao overhandigd aan jullie werkgever. Vele werknemers hebben die petitie ondertekend. Maar jullie werkgever was daar niet van onder de indruk en had geen behoefte om op de oproep van het eigen personeel in te gaan.
Na enige discussie en schorsingen, van zowel de vakbonden als de werkgever, is Ricardo met een nieuw bod gekomen. Omdat Ricardo intern nog moest afstemmen, hebben we dit op 6 februari schriftelijk ontvangen. Het nieuwe bod vinden jullie onderaan dit bericht.
Wanneer werkgever en bonden uitonderhandeld zijn, dan doet de werkgever een eindbod dat kan leiden tot een onderhandelingsakkoord of een resultaat dat niet door de bonden gedragen wordt. Ricardo spreekt niet over een eindbod, maar van een ‘niet-bindend laatste voorstel’.
Het niet-bindend laatste voorstel is in onze ogen volstrekt onvoldoende. Wanneer we dit vergelijken met de NS of het gemiddelde cao-resultaat in de rest van het land, dan zit het bod van Ricardo hier ruimschoots onder. Kijken we naar de inflatie, dan loopt dit voorstel wederom achter ten opzichte van de gestegen prijzen.
Om de lagere loonschalen tegemoet te komen, is er een verschil in loonsverhoging voorgesteld op basis van de loonschaal. Als FNV zijn we er in het algemeen voor om voor de lagere schalen een betere afspraak te maken. Maar zo zien we dit voorstel niet: in dit voorstel krijgen de lagere schalen een lage en de hogere schalen een nog lagere cao-verhoging.
Naast het karige loonbod zijn er nog een aantal verslechteringen voorgesteld. Al met al is het gedane voorstel zodanig dat wij ons hier als FNV niet aan kunnen committeren, omdat het onze betrouwbaarheid en opstelling in andere onderhandelingen zou ondermijnen. Graag willen we dit met jullie bespreken en het resultaat toelichten. We nodigen jullie uit voor een ledenvergadering.
Er wordt een looptijd voor de cao gehanteerd van 1 jaar, te weten van 1 januari 2024 tot 1 januari 2025.
De salarissen worden als volgt verhoogd:
Het verhogen van de pensioenpremie van 25,5% naar 26,8% (variant A).
Eventuele protocollaire afspraken maken in 2024 over de transitie naar de nieuwe pensioenregeling.
Gemiddeld werken de medewerkers van Ricardo de helft van de tijd vanuit huis. De huidige thuiswerkvergoeding is gebaseerd op volledig thuis werken. Derhalve willen wij de thuiswerkvergoeding terugbrengen naar € 25,00 netto per maand.
Artikel 7.1 Reizen wordt aangepast. Wij willen dat reizen onder werktijd bij detachering in het binnenland wordt aangepast van een reistijd van 1 uur enkele reis naar 30 minuten. Wanneer reistijd gebruikt wordt als werktijd dan zal deze uiteraard volledig worden vergoed. Het artikel ziet er dan als volgt uit:
Reistijd bij detachering in het binnenland wordt tot een maximum van 30 minuten enkele reis bovenop de forfaitaire reistijd van het woon/werkverkeer, direct bij de maandbetaling, tegen uurloon uitbetaald. Deze reistijd geldt niet als werktijd. Alle andere reistijd in binnen- en buitenland is in principe werktijd. Hierop zijn geen toeslagen van toepassing. Reisuren naar het buitenland buiten de normale bedrijfsuren worden tot een maximum van 8 uur uitbetaald. De werkgever spreekt de intentie uit om reistijd bij detachering zoveel mogelijk te beperken. In gevallen, waarin toepassing van de regeling zou leiden tot een individueel onbillijke situatie, kan de werkgever van deze bepalingen afwijken in een voor de werknemer gunstige zin.