Het zijn turbulente weken bij Arriva. Een paar weken geleden kwam het nieuws naar buiten dat Arriva volgend jaar in handen komt van I Squared capital, een Amerikaanse private equityfirma die zich wereldwijd richt op infrastructuur investeringen. Ook werd bekend dat Arriva de busconcessie in haar thuisbasis Friesland kwijtraakt. Ondertussen maakt Arriva zich klaar om de concessie Twente per december over te nemen.
Vanwege de onrust en de vele vragen organiseren wij drie ledenbijeenkomsten in Twente op maandag 4 december (meer informatie lees je aan het eind van dit bericht).
Vakbonden hebben vanuit de wet (WP 2000) een belangrijke stem als het gaat om overgang van arbeidsvoorwaarden naar de nieuwe onderneming, Arriva in dit geval. Vanaf 10 december aanstaande zal Arriva het OV in Twente grotendeels overnemen. In een eerder stadium heeft Arriva aangegeven dat zij geen behoefte hebben aan overleg aan tafel met de vakbonden en dat alles via de mail kan worden afgedaan. Vakbonden betreuren deze houding, wij roepen Arriva op om weer om tafel te gaan met ons, om tegemoet te komen aan de wensen van haar nieuwe medewerkers in Twente! Er zijn momenteel veel vragen in Twente, zoals over het nog niet bekend zijn van de roosters, vragen over digitaal aanmelden, gebruik telefoons en tablets en het schrappen van opstaptijden en nog meer zaken die direct van invloed zijn op arbeidsvoorwaarden. Het is 5 voor 12!
Arriva heeft de vakbonden gevraagd om verder af te zien om namens jullie te onderhandelen. Er wordt door Arriva gesteld dat er “onduidelijkheden zijn rondom afspraken die moeten worden toegepast in het kader van de concessie-overgang”. Onze boodschap is helder: Er zijn geen onduidelijkheden, Arriva moet zich aan de WP 2000 (artikel 37 en artikel 40) houden en de daaruit voortvloeiende afspraken respecteren. Er valt hierover niet te onderhandelen met ons, vakbonden pakken hun rol daar waar het gaat om ervoor te zorgen dat arbeidsvoorwaarden overgaan bij concessiewisseling. Wij hebben dat ook aan Arriva medegedeeld, lees hier onze reactie.
Vorige week zijn jullie al geïnformeerd over het schrappen van de opstaptijden en digitalisering van de indienstmelding. De werkdrukverlagende afspraken die voor de nieuwe cao zijn gemaakt, worden door Arriva gepareerd met het schrappen van de opstaptijden. Er wordt straks van je verwacht dat je elders inlogt (eigen tijd?) en dat je het inloggen en voorbereiden op je werk niet meer op je werk gaat doen. Wij hebben Arriva daarover een brief gestuurd en ook hebben we Arriva erop geattendeerd dat zij zorgdragen voor een juiste manier van inspraak door de OR-bus van Arriva. Het schrappen van de op- en afstaptijden, dat in Twente samengevoegd wordt met de implementatie van de bedrijfsregelingen voortvloeiende uit de overgang van vervoerder Keolis naar vervoerder Arriva. Deze aanpassing van werktijden mogen niet onderdeel zijn van de concessieovergang.
Op 8 november is het overleg tussen het implementatieteam Twente (afvaardiging medewerkers bus en trein in Twente) en Arriva afgebroken. Arriva wil niet luisteren naar de wensen van buschauffeurs in Twente, en wil niet verder praten. Waar gaat het om?
Het implementatieteam Twente heeft een negatief advies over het dienstenpakket uitgebracht aan de OR Arriva. Het implementatieteam gaat geen verantwoording dragen voor een pakket dat in haar ogen niet voldoet. Zij zijn nog steeds bereid om het overleg voort te zetten op voorwaarde dat de dienstenpakketten inhoudelijk en essentieel worden verbeterd.
Volgende week donderdag hebben vakbonden weer overleg over de overgang van randvoorwaarden vanwege de concessiewisseling. Belangrijke zaken die wij o.a. gaan bespreken:
Kortom, waar gaat het om, wat wil Arriva?
Heb je vragen of wil je je verhaal kwijt? Kom dan naar een van de drie ledenbijeenkomsten in Hengelo.
Datum: Maandag 4 december 2023
Tijd: 10.00 – 12.00 uur, 14.00 – 16.00 uur en 19.30 – 21.30 uur
Locatie: FNV Vakbondshuis, Oldenzaalsestraat 129-131, 7557 GJ Hengelo