De uitwerking van de volledige cao-tekst begint vorm te krijgen. Wij verwachten de cao-tekst uiterlijk in de maand december in een ledenraadpleging aan alle leden voor te leggen.
Dit houdt in dat alle FNV-leden kunnen stemmen over alle cao-afspraken, met uitzondering van de onderwerpen in het cao-resultaat waarover eerder is gestemd. Er zijn daarnaast verschillende lopende cao-zaken waarover we je graag informeren.
In het cao-resultaat is afgesproken dat met ingang van december 2023 eerder duidelijkheid komt over het goed- of afkeuren van vakanties. Duidelijkheid over de vakantieaanvragen zal vanaf dat moment altijd één maand eerder komen, namelijk uiterlijk 5 december voor de zomeraanvragen en 5 augustus voor de winteraanvragen. Dit betekent dat, het goed- of afkeuren van de aankomende zomervakanties, in plaats van 5 januari dus al op 5 december duidelijk zal zijn. Dit is in de communicatie door TUI fly niet juist vermeld, maar in het overleg met FNV is bevestigd dat de cao-afspraak wordt uitgevoerd zoals afgesproken.
Op dit moment is er een vaste reiskostenvergoeding voor al het cabinepersoneel bij TUI fly. De belastingdienst staat niet langer toe om als bedrijf medewerkers een vaste reiskostenvergoeding uit te betalen als het aantal reisdagen niet gegarandeerd 128 per jaar is. Onder andere vanwege deze reden en vanwege de verplichte registratie van CO2-uitstoot per 2024, wil TUI fly graag naar een vergoeding waarbij het cabinepersoneel de reiskosten per opkomst vergoed krijgt. Hier zitten een aantal voordelen aan. Zo zal de snelste in plaats van de kortste route gelden, worden de maximale ’kilometers enkele reis verhoogd van 20 naar 50 km per enkele reis en kan per opkomst worden gekozen voor auto of ov of zelfs een combinatie van beiden worden opgevoerd. Ook worden ov reizen gemaakt met een NS-businesskaart van TUI fly, waardoor voorschieten niet langer nodig is. In geval van zakelijke kilometers, bijvoorbeeld het reizen naar Rijswijk voor een recurrent, worden deze volledig vergoed in plaats van alleen de extra kilometers ten opzichte van woon-werkverkeer nu. Een verandering naar een vergoeding per opkomst heeft ook nadelen. Eén daarvan is dat de reiskosten verwerkt moeten worden via de Reisbalans app of op de webportal, dit werkt makkelijk maar kost meer tijd ten opzichte van een vaste maandelijkse vergoeding. Ook zullen collega’s die veel opkomsten hebben er op vooruit gaan en andere collega’s met minder opkomsten er wellicht op achteruit gaan. Iets dat in de basis natuurlijk wel het meest eerlijk is, je krijgt namelijk je daadwerkelijke kilometers vergoed tot een maximum van 50 kilometer enkele reis. Voor werknemers die binnen 10 kilometer afstand wonen verandert er niets met de auto, wel worden fiets- en OV-kilometers vergoed. In de werkgroep Reisbalans brengen wij de verschillen tussen de vaste vergoeding en de vergoeding per opkomst verder in kaart. Deze zijn nu nog niet volledig duidelijk. Alleen als FNV positief is over invoering van het systeem van een vergoeding per opkomst, vragen we alle leden te stemmen over de invoering van dit systeem en daarmee dus het afschaffen van de vaste reiskostenvergoeding.
De huidige afspraak is dat 66,6% van het aantal fte in de functiegroep CCM dat nodig is om de Nederlands geregistreerde luchtvaartuigen te bemannen (stagiaires niet meegerekend) een vast contract krijgt. Dit wordt in de cao-tekst opgenomen met de afspraak dat deze contracten op basis van ervaringsmaanden worden uitgegeven. Degene met de meeste ervaringsmaanden, krijgt het eerst een vast contract. We hebben via tuifly@vereniging.fnv.nl vragen gekregen van leden omdat dit niet goed is gegaan. Op de ervaringsmaandenlijst tellen bij de één wel stagemaanden mee en bij de ander niet. TUI fly is het probleem in kaart aan het brengen, wij hebben als FNV duidelijk gemaakt dat de afspraak over ervaringsmaanden helder is en nagekomen moet worden.