Op 25 maart vond de tweede onderhandelingsronde plaats voor de nieuwe cao Tank en Was. Werkgevers worden vertegenwoordigd door de werkgeversorganisaties DRIVE en BOVAG. Er is deze ronde een belangrijke stap in de goede richting gezet, maar we zijn er nog niet. Waar we nu staan? Je leest het in dit bericht.
Werkgevers bieden voor een tweejarige cao een loonsverhoging van 8%. Dat betekent per 1 juli 2025 een loonsverhoging van 4,5% en per 1 maart 2026 een loonsverhoging van 3,5%. De cao loopt van 1 april 2025 tot 31 maart 2027. Dit is een mooi openingsbod, maar op veel andere voorstellen wachten we nog op een reactie.
Werkgevers willen de jeugdlonen niet afschaffen, maar kijken wel naar de mogelijkheid om deze iets te verbeteren ten opzichte van de huidige jeugdlonen in de cao. Hier komen ze in de volgende onderhandelingsronde op terug.
Nu staat er in de cao dat er een redelijke vergoeding moet worden gegeven voor de reiskosten. Wij willen dat aanpassen naar het fiscaal maximale bedrag dat een werkgever mag vergoeden. Ook hier komen de werkgevers in de volgende ronde op terug.
In de vorige cao hebben we dit voorstel ook al gedaan en toen hebben we afgesproken om een integraal onderzoek te doen naar verzuim in de sector. Dit onderzoek loopt nog. Werkgevers willen dit onderzoek afwachten voordat ze met ons afspraken maken over het mogelijk afschaffen van de wachtdag.
De wens om eerder te stoppen met zwaar werk is groot. Aangezien de overheid de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) voor zwaar werk permanent heeft gemaakt, blijft het een doel om in deze sectoren een regeling voor zwaar werk af te spreken. Voor werkgevers is dat nog steeds onbespreekbaar, omdat ze hier de financiering niet op korte termijn voor rondkrijgen. Wel gaan ze kijken of er mogelijkheden zijn om het generatiepact, dat nu al in de cao staat, uit te breiden. Ook hier komen ze in de volgende ronde op terug.
In de cao staat nu nog een overwerkverplichting. Werkgevers stemmen in met het afschaffen van deze verplichting.
Hoge werkdruk is een veelgehoord probleem. Als blijk van waardering en om de hoge werkdruk iets te compenseren, hebben we voorgesteld een extra vakantiedag toe te kennen. Daarnaast hebben we voorgesteld de overwerktoeslag te verhogen. Ook hier komen de werkgevers in de volgende ronde op terug.
De cao-onderhandelingen van dinsdag 11 maart zijn niet doorgegaan en daarom zal de derde onderhandelingsronde op vrijdag 4 april plaatsvinden. In principe is dit de laatste geplande cao-ronde.
Wil jij een goede cao Tank en Was met afspraken over arbeidsvoorwaarden die voor jou belangrijk zijn? Word dan nu lid! Het is bewezen dat sectoren met veel FNV-leden betere arbeidsvoorwaarden hebben. Hoe meer leden, hoe meer invloed we hebben aan de onderhandelingstafel. Samen krijgen we die cao voor elkaar!
Ben je al lid? Maak dan iemand anders lid en verdien een tientje.