Ons kaderlid en lid van de cao-delegatie Orkesten NL, Arjen Leendertz (contrabassist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest), schreef een zeer wezenlijk artikel. De timing is perfect: we willen druk zetten op de lopende cao-onderhandelingen. Werkgevers reageren nog niet op onze inzet om de belastbaarheid aan te pakken onder voltijders en vooral deeltijders, die nu de smeerolie vormen.
Het kan niet zo zijn dat deeltijders, musici met een nieuwe 100% functie geperst in deeltijduren, onevenredig ongelijk behandeld worden naar arbeidsduur. Uit onderzoek is al gebleken dat de werkdruk een lelijke noot is die nog luider waargenomen wordt. Hoogste tijd voor actieve zorgplicht en visie op de toekomst van de orkesten.
Arjen draagt een wezenlijk punt aan over de uitdagingen en behoeften. Essentieel is voor ons, dat jonge musici zich steeds meer laten horen en samen met oudere musici de erkenning en ondersteuning krijgen die ze verdienen met verenigde inzet op collectieve afspraken. Juist door het vak van musici en orkest in het geheel wordt de waarde van muziek overduidelijk. De bijdrage hiervan voor de samenleving is enorm en wordt verhoogd door bewustwording van de knelpunten.
We adopteren dat punt en zetten ons samen met onze collega vakbond de Kunstenbond daarvoor in. Het zit niet goed maar het komt wel goed, getuige vele meldingen van leden die zonder het altijd meteen van elkaar te weten dezelfde zorgen naar voren brengen. Gedurende de uitvoering van musicerende en niet musicerende activiteiten is daar nauwelijks ruimte voor. Kennisuitwisseling bevorderen wij daarom ook.
Lili Brouwer, FNV bestuurder cao Orkesten