Werknemers van afvalverwerkingsbedrijven krijgen minimaal 9% loonsverhoging én een extra verlofdag. Vakbonden FNV en CNV hebben samen met de werkgevers een onderhandelingsresultaat afgesloten voor de sector Grondstoffen Energie en Omgeving (GEO).
‘Wij denken dat we hiermee goede afspraken hebben gemaakt’, zegt Ali Aklalouch, bestuurder FNV. ‘We zullen dit onderhandelingsresultaat dan ook positief voorleggen aan onze leden.’
De cao gaat in op 1 april aanstaande en geldt voor twee jaar. Op 1 april 2024 krijgen de werknemers 5,5% loonsverhoging. Het minimumuurloon wordt verhoogd naar €15. Op 1 januari 2025 wordt het salaris met nog eens 3,5% verhoogd. Het minimumuurloon gaat dan verder omhoog naar €16. De totale verhoging komt daarmee uit op minimaal 9,4% en loopt op tot 14,7% voor de medewerkers in de laagste schalen.
‘De GEO-sector werkt aan een schone en duurzame wereld’, zegt Aklalouch. ‘Het is dus waardevol en zinvol werk. Het is fijn als daar ook waardering tegenover staat. Met de nieuwe cao hebben we de inflatieachterstand van de afgelopen twee jaar volledig gecorrigeerd en zelfs koopkrachtverbetering gerealiseerd.’
Om het werk in de sector aantrekkelijker te maken, komt er een stagevergoeding. Die was er nog niet. ‘Juist in deze tijden van arbeidsmarktkrapte, is het van groot belang om jongeren al vroegtijdig aan je te binden en te waarderen’, zegt Chantal van Dijk, bestuurder CNV. ‘Stagevergoeding is daarin een belangrijk instrument’. Ook wordt de vergoeding voor onregelmatig werken per 1 januari 2025 verhoogd.
Nieuw in de cao is de afspraak om kansen te bieden aan zij-instromers. De focus ligt daarbij vooral op vrouwen, jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘De GEO sector biedt zoveel kansen die juist bij deze groepen nog onvoldoende bekend zijn, het is goed dat we daar extra aandacht aan gaan geven’, zegt Van Dijk.
‘Het nieuwe cao-onderhandelingsresultaat is een mijlpaal als het gaat om loonafspraken’, zegt Aklalouch. ‘Maar bovendien maken we hiermee onze sector aantrekkelijker voor verschillende doelgroepen en stimuleren we een gezonde werk-privébalans. Dit resulteert in tastbare verbeteringen voor alle werknemers.’
De sector Grondstoffen Energie en Omgeving (GEO) bestaat uit 34 bedrijven die afval inzamelen, recyclen en verwerken. Bij deze bedrijven werken bijna 8.000 medewerkers.