Al het overheidspersoneel, met uitzondering van politie, defensie en de rechtelijke macht, valt vanaf 1 januari 2020 onder het private arbeidsrecht. De CAR-UWO is vervangen door de cao Gemeenten. Voor de veiligheidsregio’s is een tijdelijke uitzondering gemaakt. Dit mede vanwege de bijzondere positie van de brandweervrijwilligers.
De CAR-UWO blijft ook in 2021 voor de veiligheidsregio’s gelden, met uitzondering van de ambulancediensten. Voor het overbruggingsjaar 2020 was een convenant gesloten tussen de VNG en de vakbonden FNV, CNV en CMHF. Hierin was overeengekomen dat de loonsverhogingen die afgesproken zijn in de cao Gemeenten doorvertaald worden naar de CAR-UWO en ook zouden gelden voor het personeel van de veiligheidsregio’s.
Ook was afgesproken dat de VNG de CAR-UWO actueel zou houden en beschikbaar.
De redenen voor de uitzondering van de Wnra voor de veiligheidsregio’s gelden voor de minister van Justitie en Veiligheid kennelijk nog steeds. Daarom willen de veiligheidsregio’s het convenant verlengen in 2021. Dit kan volgens de FNV alleen als het personeel van de veiligheidsregio’s arbeidsvoorwaardelijk geen achterstand oploopt. De FNV vindt ook dat er in 2021 een besluit moet vallen over het wel of niet invoeren van de Wnra in 2022. Ook dienen de veiligheidsregio’s een eigen werkgeversvereniging op te richten waarmee in de toekomst arbeidsvoorwaardelijke afspraken kunnen worden gemaakt. Deze werkgeversvereniging is nu in oprichting onder de naam Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s (WVSV).
Voor het jaar 2021 is er nu dus tussen de VNG en de vakbonden een nieuw convenant afgesproken die dit regelt. Je kunt dit convenant hier inzien.