Dinsdag, 9 oktober, is een motie aangenomen in de Tweede Kamer die gaat over de banenafspraak, en die inhoudt dat er geen onderscheid meer gemaakt wordt in gerealiseerde aantallen banen door de overheid, en door de marktsector. De FNV keurt deze motie af.
In de banenafspraak is met de sociale partners en de overheid geregeld dat de sector overheid en de marktsector jaarlijks een aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking moeten realiseren. Het afgelopen jaar heeft echter de overheid de afgesproken aantallen niet gehaald en is de procedure voor de quotumheffing in gang gezet.
De motie van de coalitie regelt dus dat het aantal te realiseren banen niet meer apart geteld gaat worden voor de markt- en overheidssector, dus samengevoegd worden. Daardoor wordt ook de inkoop van diensten eenvoudiger te regelen (iemand uit de doelgroep die bij een cateringbedrijf werkt telt dan mee bij de werkgever die daar zijn lunch bestelt). Gevolg voor dit jaar zou zijn dat de marktsector de tekorten voor de overheid compenseert.
De FNV keurt deze motie ten zeerste af. Waarom?
• De FNV is van mening dat aan het aantal te realiseren arbeidsplaatsen voor mensen met een arbeidsbeperking niet te tornen valt. Meer mag natuurlijk, maar minder niet;
• De FNV gaat voor inclusieve arbeidsorganisaties. Dat wil zeggen dat elke organisatie op grond van de banenafspraak mensen met een arbeidsbeperking in huis haalt en werk biedt. Ook overheidsorganisaties. Deze motie lijkt een signaal dat de overheid als werkgever onder haar afspraken uit wil komen en bovendien deze groep niet in huis wil hebben. Dat vinden we principieel onjuist. Inkoop van diensten realiseert niet onze wens tot een inclusieve arbeidsorganisatie. Bovendien gaat inkoop van diensten over een beperkt segment van de arbeidsmarkt, namelijk de banen waar minder scholing voor nodig is. Dat maakt dat bij inkoop van diensten de hoger opgeleide mensen met een arbeidsbeperking het nakijken hebben;
• De overheid heeft zich gecommitteerd om arbeidsplaatsen te leveren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat was ook de achtergrond voor de korting van 5 procent op de Wajong die dit jaar gerealiseerd is. Het wel doorvoeren van de korting, maar het ontlopen van de verantwoordelijkheid om banen te leveren voor mensen met een arbeidsbeperking acht de FNV volstrekt onaanvaardbaar;
• De banenafspraak is een afspraak die tot op de dag draagvlak heeft in de samenleving. Het eenzijdig veranderen van de afspraak door de overheid vindt de FNV een slecht signaal en ondoordacht in zijn gevolgen.
De FNV zal via alle wegen die tot haar beschikking staan protest aantekenen tegen deze ontwikkeling.
De FNV heeft een nieuwe website. Hierdoor kan het zijn dat links op deze pagina niet werken of afbeeldingen niet zichtbaar zijn. Excuses voor het ongemak.