De landelijke staking van uitzendkrachten wordt vanaf 21 juli opgeschort. Eind augustus vindt er een gesprek plaats met werkgevers. Honderden uitzendkrachten hebben de afgelopen weken het werk neergelegd bij distributiecentra door het hele land en actiegevoerd in onder andere Rotterdam, Den Haag en voor het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie ABU in Lijnden.
Hun boodschap is duidelijk: stop met de sjoemel-cao en kom met échte afspraken in een échte cao: over gelijke rechten voor uitzendkrachten.
Karin Heynsdijk, bestuurder FNV Flex: ‘Er is de afgelopen weken iets op gang gekomen dat niemand voor mogelijk had gehouden: uitzendkrachten, bijna allemaal arbeidsmigranten, komen op voor hun eigen rechten. Ondanks intimidatie van uitzendbureaus, ondanks hun onzekere positie op de arbeidsmarkt en ondanks de financiële risico’s die ze daarmee lopen. En nog blijven werkgeversorganisaties ABU en NBBU stug de andere kant op kijken. Zeer onverstandig.’
Stakingsleider Paulina Nietupska, werkzaam via OTTO bij het distributiecentrum van AH in Tilburg: ‘Wij zijn in staking gegaan omdat we gelijke rechten willen. Hetzelfde werk, hetzelfde loon en dezelfde zekerheden als vaste krachten. En we geven niet op voordat dat geregeld is.’
De acties hebben al concrete resultaten opgeleverd. Er ligt een afspraak: eind augustus praten werkgevers en de FNV en andere vakbonden over de cao. Als vakbond zullen we onze eisen nogmaals neerleggen. Maar de druk blijft nodig.
Uitzendbureaus zijn gewaarschuwd: misbruik de cao niet en sjoemel niet met de beloning van uitzendkrachten. Uitzendbureau OTTO heeft bijvoorbeeld tijdens de staking onder hun uitzendkrachten een flyer verspreid met concrete toezeggingen.
De strijd is nog lang niet gestreden. Pas als de ABU en NBBU harde afspraken maken met de FNV over gelijke arbeidsvoorwaarden en volledige compensatie als gelijk niet kan, in een cao met draagvlak van uitzendkrachten, zullen de acties stoppen.
De FNV richt ondertussen een noodloket in voor uitzendkrachten die hebben meegedaan aan de eerste fase van de staking. Mochten zij te maken krijgen met intimidatie of ander ongeoorloofd gedrag op de werkvloer, dan zal daar direct tegen worden opgetreden.
De staking begon op 25 juni bij distributiecentra in Geldermalsen en Pijnacker met zo’n 150 stakers. De stakingsgolf breidde zich de afgelopen weken uit naar Oosterhout, Tilburg, Zwolle, Bleiswijk, Veghel, Woerden en Breda. Er werden gezamenlijke acties gehouden in verschillende steden. In totaal hebben inmiddels zo’n 300 uitzendkrachten van onder andere OTTO, Carrière, Covebo en Tempo Team meegedaan. En die beweging groeit nog iedere dag.
De staking is gericht tegen de uitzendbureaus die onlangs een nieuwe cao hebben afgesloten met de LBV, dat is een organisatie zonder draagvlak onder uitzendkrachten. In deze zogeheten sjoemel-cao krijgen uitzendbureaus vrij spel om zelf te bepalen welke arbeidsvoorwaarden ze aanbieden, zolang die in totaliteit ‘gelijkwaardig’ zijn aan die van vaste collega’s. Maar nergens is vastgelegd hoe dat moet worden berekend of gecontroleerd. Zo ontstaat willekeur: uitzendkrachten die hetzelfde werk doen, krijgen verschillende beloning en rechten zonder dat ze daarover iets te zeggen hebben.
Karin Heynsdijk: ‘Wat we de afgelopen weken hebben opgebouwd, stopt niet. We blijven organiseren, we blijven zichtbaar, en als het nodig is blijven we staken. Na augustus komen we nog sterker terug en met nog meer mensen.’