Maandag 7 juli hadden we weer periodiek overleg (PO) met sociale partners bij ING. Hierbij kwamen onder meer de reorganisatie en het sociaal plan, de 32-urige werkweek en het Pay for growth systeem aan bod. Maar er is meer besproken. We houden je graag op de hoogte.
Bij reorganisaties komt er veel op je af. Daarom onderhandelt FNV Finance met de werkgever over een sociaal plan. Hiermee voorkomen we willekeur en een goed plan zorgt voor een eerlijke afhandeling van veranderingen. In het sociaal plan staan afspraken over:
Heb je vragen over het sociaal plan of je rechten als werknemer? Bekijk dan onze pagina over informatie, advies en juridische bijstand.
De voortzetting van de RVU-regeling is onderdeel van de nieuwe cao. Sociale partners zijn hierover in gesprek, maar onder meer vanwege data-analyse vanuit ING kost meer tijd. Zodra de contouren bekend zijn, informeren we jou hierover.
Op onze uitnodiging waren er twee consultants van Autonomy bij het PO. Zij informeerden ons over vergelijkbare organisaties die al de 32-urige werkweek hebben en hoe het daar gaat. Er werden vanuit de sociale partijen kritische vragen gesteld en er was discussie over de mogelijkheden en uitdagingen. De eerste week van augustus komen de consultants opnieuw om een verdiepingsslag te maken.
In onze cao-inzet drongen we aan op een duidelijke bezwaar- en beroepsprocedure bij functiewaardering. Op deze manier kunnen medewerkers op een transparante en eerlijke manier bezwaar maken als zij het niet eens zijn met de indeling van hun functie. Op dit moment zijn we in overleg met ING om deze procedure zorgvuldig en werkbaar in te richten.
In de laatste ING-cao is de Pay for Growth-regeling opgenomen. Dat betekent dat je loonsverhoging vanaf april 2026 gekoppeld wordt aan je eindejaarsbeoordeling. Omdat wij het belangrijk vinden te monitoren hoe deze regeling in de praktijk uitpakt, hielden we een enquête over jullie ervaring met de targetsetting. Een paar resultaten:
Daarnaast vond 23% van de invullen de doelen haalbaar, tegenover 34% die de doelen als onhaalbaar beschouwt. Ook ervaren jullie veel druk door targets.
Opvallend is dat 44.9% van de respondenten weinig vertrouwen heeft in een eerlijke en realistische eindejaarsbeoordeling. Er lijkt veel verschil te zijn tussen hoe managers met de beoordelingen omgaan.
Wij volgen de ontwikkelingen rondom target setting, virale beloning en beoordelingen kritisch en laten een analyse van de MidYear scores uitvoeren om te zien hoe de nieuwe methodiek voor medewerkers uitpakt. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat het ons weten. We blijven dit in de gaten houden.
Wil jij ook bij het Periodiek Overleg (PO) en de cao-onderhandelingen aansluiten? Overbrengen welke thema’s spelen bij jou op je afdeling of wat een terugkerend punt is als je met collega’s praat? Of wil jij meedenken over jouw arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden?Sluit je dan aan bij een van onze delegaties en maak het verschil, voor jezelf én je collega’s. Interesse? Laat het ons weten via duygu.akcay@fnv.nl