Bij de start van de vierde onderhandelingsronde voor de cao Woondiensten boden wij het eindresultaat van onze petitie aan. Maar liefst 33% van alle medewerkers tekende de petitie ‘Koopkracht voor medewerkers is investeren in de corporatie van de toekomst!’. Daarmee geven zij een krachtige boodschap maar is het ook een stevige bevestiging dat zij de inzet van vakbonden op koopkrachtbehoud steunen.
Ondanks dat de werkgevers aangaven het signaal van werknemers serieus te nemen, bleken zij niet bereid de inzet op koopkrachtbehoud over te nemen. ‘Marktconform’ blijft het sleutelwoord voor werkgevers. Een loonbod in ‘centen en procenten’ willen werkgevers niet overwegen. En ook het afschaffen van het aanpassingsbedrag is (opnieuw) onbespreekbaar. Daarmee zijn beide ‘routes’ om juist de medewerkers die het meeste geraakt zijn door de inflatie een extra steuntje in de rug te geven door Aedes geblokkeerd.
Aan het slot van de onderhandelingen kwamen werkgevers met een eindbod. Met dit eindbod geven werkgevers aan dat ze de grens van hun mandaat bereikt hebben. In het eindbod gaat het over een aantal onderwerpen. Maar het belangrijkste daarvan is ‘loon’. Dit element bevat een heleboel randbepalingen en voorwaarden. Conclusie kan niet anders zijn dan dat werkgevers geen koopkrachtreparatie en koopkrachtbehoud bieden.
'De angel zit ‘m in de combinatie met een eindejaarsuitkering', vertelt Janneke Waage (cao-onderhandelaar van de FNV). “Werkgevers spreken over een verhoging van 10%. Maar slechts 8% daarvan is een loonsverhoging en telt dus ook mee voor pensioenopbouw en vakantiegeld. De andere 2% komt er alleen maar bij als je op corporatieniveau op dit moment nog niets extra’s hebt. Daar waar al een extraatje geregeld is (en daarin tellen alle structurele afspraken in de geldsfeer mee dus niet alleen die aan het eind van het jaar) wordt de 2% ‘verrekend’.
Bij de helft van de corporaties is dat al zo, dus daar heeft het personeel niets aan het aanbod van Aedes. In feite worden die medewerkers ‘afgestraft’ omdat hun corporatie al eerder heeft besloten iets extra’s te willen doen. Heb je dan ook nog te maken met een aanpassingsbedrag dan is er van de 10% van Aedes ineens nog maar 7% over. Ter vergelijking: Op basis van de cijfers zoals we die nu kennen, is voor volledig koopkrachtbehoud een loonsverhoging van zo’n 13% nodig….”
In het eindbod van Aedes is de eindejaarsuitkering overigens standaard. Er mogen geen nieuwe regelingen meer tot stand komen. En bestaande regelingen mogen alleen gedurende de looptijd van de cao (dat is één jaar) niet afgebouwd worden. Daarna mogen de ondernemingsraden de strijd aangaan om hun gunstige secundaire arbeidsvoorwaarde overeind te houden.
Nu er sprake is van een eindbod van werkgevers heeft onderhandelen op de korte termijn even geen zin meer. Het eindbod wordt nog deze week besproken met de FNV Branchegroep Woondiensten. Daarin zijn collega’s van jullie uit het hele land vertegenwoordigd. Ook CNV en Unie bespreken het eindbod deze week met hun cao-commissie. Op basis van het standpunt van onze kaderleden zal een vervolgtraject bepaald worden. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte!
Bekijk de vlog die Janneke bij elke onderhandelingsronde opneemt.
Juist in deze tijd is een vakbond belangrijk. Steeds weer blijkt dat daar waar werkenden samen hun stem laten horen, er betere afspraken worden gemaakt. Of het nu is bij de NS, de gemeenten, op Schiphol of in de havens…. de gezamenlijkheid maakt het verschil!
Als FNV-lid ken jij de voordelen van het lidmaatschap. Gun jij dat anderen ook? En wil je bijdragen aan een grotere, sterkere FNV? Met meer invloed bij jou op de werkvloer, aan de cao-tafel, in de sector Woondiensten en in Den Haag? Nodig dan NU je collega’s uit om ook lid te worden! Als dank ontvang jij 10 euro van ons!
Als je vragen of opmerkingen? Laat het ons dan weten door een email te sturen naar woondiensten@fnv.nl
Ben je lid? En wil je graag op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in de sector en jouw bedrijf? Zorg dat wij jouw (juiste) mailadres hebben! Op Mijn FNV kun je je gegevens inzien en aanpassen.