De huidige cao Woondiensten loopt eind dit jaar af. Vanwege de bijzondere sociaaleconomische situatie zijn we 12 juni met de onderhandelingen over een nieuwe cao - dus nog vóór de zomer - gestart. Dat is eerder dan gebruikelijk. De sfeer was goed, maar wat werkgevers bieden valt tegen. De volgende ronde is 22 augustus.
Naast cao-onderhandelaar Janneke Waage zat namens de FNV ook kaderlid Chris van Wijk aan de cao-tafel. Zij gaven een toelichting op de resultaten van de ‘FNV-Arbeidsvoorwaardenenquête’ en de voorstellenbrief van de FNV. In de FNV-voorstellen neemt het onderdeel loonontwikkeling de belangrijkste plaats in. Dit is in lijn met de uitkomsten van onze enquête waarop maar liefst 5001 corporatiemedewerkers reageerden. Een ongekend hoge respons. Bijzonder: 61,6% van de respondenten is geen vakbondslid. En tóch waren de reacties op stellingen, vragen en eigen toelichting van een zeer eensluidend karakter.
De FNV zet, naast enkele andere voorstellen, vooral in op een salarisgroei die het koopkrachtverlies 2022/2023 in belangrijke mate compenseert. Daarbij willen we ook de Automatische Prijs Compensatie (APC) invoeren en het aanpassingsbedrag voor de loonschalen C t/m O afschaffen.
Download de voorstellenbrieven en bijbehorende documenten vanuit de vakbonden:
Voordat werkgevers hun voorstellen met ons deelden, schetsten zij hun visie op de ontwikkelingen in de sector. Een visie die wij, ook vanuit vakbonden, kunnen delen. Werkgevers benoemden vervolgens voor deze onderhandelingen drie strategische thema’s:
Lees de voorstellenbrief en bijbehorende document vanuit de werkgevers:
Uiteindelijk was het de vraag of Aedes ook met een loonbod zou komen. Dat gebeurde in de loop van de middag. “Het was fijn dat Aedes deze eerste ronde wél meteen met een loonbod kwam want dan ken je elkaars uitgangspunt”, vertelt Janneke Waage (cao-onderhandelaar namens de FNV). “Wat minder fijn is, is de hoogte van dat openingsbod, namelijk 5%. Die 5% is ook nog eens inclusief de eindejaarsuitkering waar Aedes het in haar voorstellenbrief over heeft. Werkgevers gaan in hun bod totaal voorbij aan het koopkrachtverlies van zo’n 12% als gevolg van de voorgaande cao, aan de huidige inflatie én aan de ambitie van koopkrachtbehoud die vakbonden hebben. Om over enige loongroei in 2024 maar te zwijgen. Dat gaat ‘m dus niet worden! Want medewerkers verlangen een belangrijke compensatie van het verlies in koopkracht en het vooruitzicht op een fatsoenlijke loonsverhoging. Dat is dus waar wij voor gaan!”
Vakbonden hebben werkgevers voor de volgende ronde dan ook de vraag meegegeven of het wel zin heeft om te gaan onderhandelen. “Als je aangeeft welke grote maatschappelijke opgave er ligt voor de sector, hoezeer de krapte op de arbeidsmarkt doorwerkt in de corporaties én dat je nergens bent zonder je medewerkers, dan moet je komen met een loonbod dat daarbij past. En dat is dit zeker nog niet!”
De volgende onderhandelingsronde staat gepland op 22 augustus.
Janneke Waage heeft na de eerste onderhandelronde cao Woondiensten een vlog gemaakt.