Iemand vroeg mij hoe ik kijk naar de positie van de vrouw. Ik ben blij dat de vraag kwam want ik ben van mening dat juist mannen zich ook moeten uitspreken over de positie van de vrouw.
Vrouwelijke helden
Het is mijn stellige overtuiging dat machthebbers, onderdrukkers en grootverdieners de kracht van de vrouw vrezen. En dat is vanuit hun positie bekeken ook terecht! Neem bijvoorbeeld Harriet Tubman. Zij was een Afro-Amerikaanse vrouw die gevlucht was van de plantage van slavenhouders. In totaal reisde zij daarna vanuit vrijheid maar liefst 13 keer terug naar het Zuiden van Amerika om meer dan 300 slaven te helpen ontsnappen. Daarna vocht ze nog een tijd in het leger als gewapende verkenner voor dezelfde strijd. Na de oorlog heeft ze zich nog jaren ingezet voor het vrouwenkiesrecht in de VS. Dichter bij huis kennen we natuurlijk Aletta Jacobs. Zij streed voor toelating tot de hbs en de universiteit. Zo studeerde ze af als eerste vrouwelijke arts. En ook zij streed voor het vrouwenkiesrecht. Vakbondsweetje is dat eerst een loongrens al voldoende was om vrouwen het kiesrecht te onthouden. Pas toen Aletta arts werd, nam Nederland expliciet in de wet op dat vrouwen niet konden stemmen. Tubman en Jacobs zijn maar twee voorbeelden van vrouwelijke helden maar de geschiedenis staat bol van beroemde en onbekende vrouwen die grootse prestaties afleverden die belangrijk zijn voor ons allemaal.
En dat ondanks alles wat geïnvesteerd is in onderdrukking van de vrouw door de geschiedenis. Historische analyses tonen aan dat het voornaamste doel van heksenvervolgingen eigenlijk het knechten van de vrouw was. Toen de legers van de Katholieke kerk de kerstening met geweld Europa inbrachten was de onderdrukking van de vrouw een eerste middel om bestaande culturen van Saksen en Kelten te vernietigen. Tot op de dag van vandaag kent onze wereld regimes die altijd de vrouw het eerst en hardst onderdrukken.
Het is mijn stellige overtuiging dat machthebbers, onderdrukkers en grootverdieners de kracht van de vrouw vrezen.
Vrouwen hebben namelijk de kracht om de toekomst te bepalen. Iedere man die ooit een bevalling heeft bijgewoond weet dat vrouwen veel en veel meer kunnen verdragen dan mannen ooit durven dromen. Iedere vrouw weet op haar beurt weer dat zij af en toe mannen tegenkomt bij wie de aangeleerde ongelijkheid helemaal ingebakken zit. Een bemoedigend hand op haar been van een zogenaamd vriendelijke man is een regelmatig terugkerend fenomeen, maar ook mishandeling en misbruik of erger zijn zaken waar de vrouw vaker mee te maken heeft dan een man. Terwijl ook mannen moeten weten dat eenheid en verbinding de mens in staat stelt om de wereld te verbeteren.
De onderdrukkende machten zijn gebaat bij het tegenovergestelde
En stel je nu toch voor dat de kracht van vrouwen er gewoon mocht zijn. Stel je voor als alle moeders zich zouden organiseren voor vooruitgang. Iedere rotzak heeft een moeder. De stem van die moeder klinkt hard. De meeste machthebbers, onderdrukkers en grootverdieners zijn nog altijd man en hebben ook een vrouw als echtgenoot. Wat nu als de vrouw zegt: 'Je kookt, strijkt, verzorgt, draagt, werkt zelf maar even want ik moet naar de FNV?'. Wat nu als de dochter of moeder zegt dat het genoeg is met de uitbuiting en onderdrukking? Wat nou als alle vrouwen hun mannen, vaders, zonen en broers oproepen om actie te voeren tegen onrecht ? De Ierse vakbondsman James Connolly zei aan het begin van de 20e eeuw: 'De arbeider is de slaaf van de kapitalist. De vrouw is de slaaf van die slaaf. Laat ons de vrouwen organiseren!'. En tot op de dag van vandaag verdienen vrouwen minder dan mannen voor hetzelfde werk. De onderdrukking van de vrouw verdeelt ons en verzwakt ons nog steeds.
Wanneer we ons bewust zijn van het feit dat de kracht van de vrouw ons naar een betere maatschappij kan brengen. Wanneer we ons bewust zijn van het feit dat de kracht van de vrouw mannen kan verbinden en onze vakbond sterker kan maken, dan kunnen we dat als FNV ook omzetten naar de praktijk. Mannen bewust maken en vrouwen de ruimte geven voor hun kracht dat is een belangrijke taak voor onze vakbond.
En dat is waarom machthebbers, onderdrukkers en grootverdieners de kracht van de vrouw vrezen.
Bart Plaatje, bestuurder FNV