Kaderlid Anne van Dijk vindt belasting verlaging voor werkgevers water naar de werkgeverszee dragen en roept op de sociale voorzieningen te herstellen; de pensioenen te indexeren.
Ondanks dat het nu goed gaat met de economie, is het aantal daklozen dubbel zo groot dan 10 jaar geleden. Meer mensen moeten gebruik maken van de voedsel bank. Het aantal werkende armen neemt toe. Dat belooft niet veel goeds als de economie slechter gaat draaien.
De WW is bekort tot maximaal 2 jaar in plaats van 3 jaar. Vrijstelling van het opeten van het eigen huis eindigt als je na je 50e in WW komt en vervolgens in de bijstand. Ook de vrijstelling als je na je 60e werkloos raakt, heeft een einddatum gekregen. Eerder stoppen is voor gewone mensen moeilijk zo niet onmogelijk gemaakt. De verbetering hiervan in het pensioenakkoord moet nu in de praktijk bevochten worden bij de werkgevers. De AOW-leeftijd blijft stijgen ondanks de vertraging die de vakbonden hebben weten te bewerkstelligen. Ondanks dat de pensioenvermogens zijn verdubbeld in 11 jaar, wordt door overheidsregels verhoging van de pensioenen tegen gehouden en moet zelfs afgewaardeerd worden.
Payroll contracten (nep werkgevers vaak met geen of een slechter pensioenvoorziening); tijdelijke dienstverbanden, uitzendkrachten, oproepcontracten. Dit leidt tot onderbetaling zo is door het CBS geconstateerd. Vakbonden vechten al jaren tegen deze misstanden.
Als het economisch slechter gaat, stort de bestedingen van de burger in. De WW is immers korter, de bijstand slechter en de al dan niet gedwongen ZZP'ers vallen buiten de WW in de bijstand.
De kabinetten, gedomineerd door VVD en CDA, hebben tot nu toe gekozen voor bezuinigingen die de burgers treffen. De werkgevers betalen veel minder winstbelasting. Het aandeel van wat er verdiend wordt is van 92% werknemers gedaald naar 72%. Daling voor het aandeel werknemers is stijging van het aandeel werkgevers. Ooit vonden werkgeversorganisaties 80% een redelijk percentage.
Er wordt meer geëxporteerd dan geïmporteerd. Kennelijk wordt hier goedkoop geproduceerd. Volgens mij ten koste van de werknemers. Te weinig loonstijging, een indexering pensioen, afhankelijke contracten.
De werkgeversorganisaties VNO-NCW vindt niet dat geïnvesteerd moet worden in werknemers. Zij vinden sociale voorzieningen geen investering. De werkgevers club is groot in eigenbelang en groot in het ondersteunen van regeringen die werknemers benadelen.
Het kabinet denkt aan stimuleren van bedrijven als het economisch slechter gaat. Dat is water naar de zee dragen.
Wat er zou moeten gebeuren is dat de sociale voorzieningen hersteld worden, pensioenen indexeren en niet afwaarderen, afhankelijke contracten verbieden tot dat zij alleen voor piek en ziek gebruikt kunnen worden, waarborgen dat buitenlandse werknemers niet onderbetaald worden en daardoor Nederlandse werknemers verdringen. Door de koopkracht van burgers, waaronder de gepensioneerden, op peil te houden, wordt de economie veel meer gestimuleerd dan door belastingverlaging voor werkgevers en miljarden aan projecten te besteden waarvan werkgevers voordeel hebben.
Anne van Dijk, Drachten