Volgens Vonhof is het niet terecht dat premier wijst op de winsten en de achterblijvende lonen. Volgens de MKB-voorman (MKB zijn bedrijven met tussen 10 en 250 werknemers) zijn de winsten niet gestegen.
Hij vergeet gemakshalve dat hetgeen verdiend wordt het aandeel dat naar werknemers gaat gedaald is van 92% naar 72%. Ooit vonden werkgeversorganisaties 80% reëel.
De winstbelasting is gedaald en gaat nog verder dalen. Vonhof wijst erop dat het begrip winst beter gedefinieerd is. Kennelijk werd eerder een deel van de winst ontdoken.
Vonhof beklaagt zich er over dat belastingvrijstelling voor ZZP’ers daalt van 7000 naar 5000 euro. Dat treft volgens Vonhof vooral eerzame winkeliers. Hij vergeet dat er inmiddels, 1 miljoen ZZP’ers zijn en dat die in werkelijkheid gewoon werknemer zijn. Van de belastingvrijstelling profiteren de inhurende werkgevers, waaronder de MKB-werkgevers. Kortgeleden kwam in het nieuws dat bemiddelingsbureaus ZZP’ers voor veel te lage tarieven aanbieden. Weer een aanwijzing dat ZZP’ers uitgebuit worden. Overigens als ZZP’ers zich aansluiten bij de pensioenfondsen van de sector waar zijn opereren, dan is de pensioenpremie belastingvrij.
Het zijn de werkgeversorganisaties die de onderbetaling verdedigen van ZZP’ers en uitzendkrachten (volgens onderzoek 7% minder dan zou moeten en een slechtere pensioenvoorziening). Zij verdedigen ook de afhankelijke contracten, zoals oproep contracten, Payroll contracten (nep werkgevers), tijdelijke contracten. Het betalen van een ontslagvergoeding is in hun ogen een misdaad. Terwijl het ontslagrecht qua bescherming in Nederland gemiddeld is en de kosten laag in vergelijking tot andere landen.
Zo ook bij het rijke Jumbo die buitenlandse uitzendkrachten inzet tegen staking. In de sectoren met veel vakbondsleden, moet bijna jaarlijks gestreden worden voor de loonsverhoging en tegen verslechteringen. De loonsverhogingen zijn daar hoger.
De MKB-voorman hangt de vermoorde onschuld uit en toont zich daarmee in mijn ogen onmaatschappelijk.
A.P. van Dijk, Drachten.