Hij heeft het bij het verkeerde eind. De huidige veel te strenge overheidsvoorschriften, de strengste van Europa, veroorzaken kortingen en geen indexering. De nieuwe regelingen moeten dat veranderen.
Het verhaal van Dijsselbloem dat gekort moet worden op pensioenen is onredelijk. Hij verklaart de rest van Europa buiten de orde, omdat die een hogere rekenrente hanteert dan Nederland. Een hogere rekenrente betekent dat de theoretische dekkingsgraad fors stijgt. Alleen Nederland heeft het bij het juiste eind volgens Dijsselbloem. Zwitserland heeft ook een hogere rekenrente. Dat hele solide niet verkwistende Zwitserland.
Hij verklaart korting wegens de kunstmatig lage rekenrente als juist omdat in het nieuwe systeem ook gekort kan worden. Het nieuwe systeem dat nog uitgewerkt moet worden. In het nieuwe systeem hoeven niet de huidige enorme buffers aangehouden te worden.
In de ogen van Dijsselbloem kan de overheid wel het voordeel van de lage rentes opstrijken en is het normaal dat het nadeel komt te liggen bij het uitgestelde loon van werknemers, bij de pensioenfondsen. Dijsselbloem zegt niets over de pogingen van de regering de kosten van het afschaffen van de doorsnee premie en opbouw, 60 tot 100 miljard volgens het CBS, door de pensioenfondsen te laten betalen, terwijl die volgens de regeringsregels de pensioenen moeten afwaarderen. Dijsselbloem is een aanhanger van de Colijn zuinigheid, waarbij de werknemers de rekening betalen.
Anne van Dijk, Drachten