Zeker vijfhonderd werknemers uit de industrie en metaal voeren volgende week actie in Noord-Nederland voor een permanente en verbeterde zogeheten zwaarwerkregeling. Met deze regeling kunnen mensen die zwaar werk doen eerder stoppen met werken.
De eerste actie is op maandag 9 september vanaf 13.00 uur op het GETEC-terrein in Emmen. Daar leggen zo’n driehonderd werknemers van onder andere Envalior, Teijin Aramid, Freudenberg, Prysmian Draka, VDL Wientjes en Resideo het werk tijdelijk neer.
Op donderdag 12 september is het om 14.00 uur de beurt aan nog eens tweehonderd werknemers op het chemiepark in Farmsum/Delfzijl. Zij werken voor bedrijven als Koninklijke Niestern Sander, ETEX, Teijin Aramid, Nobian, Nouryon, KBM Master Alloys en STORK. Bij beide acties zijn verschillende sprekers, waaronder Bart Plaatje, algemeen secretaris van de FNV.
Joosje de Lang, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Voor de mensen in al deze bedrijven is het noodzakelijk dat zij eerder kunnen stoppen met werken. Zij doen fysiek zwaar werk, werken in ploegendiensten en draaien consignatiediensten, waarbij ze de hele tijd oproepbaar moeten zijn. De werkdruk is enorm, dat is bijna niet vol te houden. En dan heb ik het nog niet eens over de gevolgen voor je gezondheid na je pensioen.’
Anthony Williams, bestuurder FNV Metaal: ‘Uit onderzoek blijkt duidelijk dat het langdurig uitvoeren van zwaar werk, vooral in nachtdiensten, een negatief effect heeft op het aantal gezonde levensjaren dat je na je pensionering nog hebt. Ons standpunt is daarom helder: er moet een regeling blijven die mensen met zware beroepen in de gelegenheid stelt om eerder te stoppen met werken, want niemand zou gedwongen moeten worden om door te werken ten koste van de eigen gezondheid.’
De acties in Noord-Nederland vallen in de landelijke actieweek van de FNV. De vakbond voert al maandenlang actie in verschillende sectoren voor het behoud en verbetering van de regeling om bij zwaar werk eerder te kunnen stoppen met werken. Deze regeling is nu nog tijdelijk en loopt eind 2025 af.
De FNV eist dat de regeling permanent wordt, zodat iedereen die zwaar werk doet perspectief krijgt op eerder stoppen met werken. Ook moet het boetevrije bedrag om deel te nemen aan de regeling omhoog. Voor veel mensen is het nu financieel niet haalbaar om mee te doen. Verder vindt de FNV dat de cao-partijen moeten bepalen wat zwaar werk is en wie voor de regeling in aanmerking komt.