Activisten vormen picket line voor kantoor VNO-NCW als protest tegen jeugdloon

Voorzitter Young & United biedt werkgevers Gouden Uitknijper aan

Sander Wageman
Door Sander Wageman 17 april 2024

Actievoerders en jongerenvakbond FNV Young & United vormen vrijdag 19 april van 12u tot 13u voor het kantoor van werkgeversorganisatie VNO-NCW een zogeheten picket line. Deze lijn van actievoerders voor de ingang van de Malietoren in Den Haag is bedoeld om bij de werkgevers aandacht te vragen voor het afschaffen van het jeugdloon vanaf 18 jaar. Ook reikt Young & United-voorzitter Yasmin Ait Abderrahman de ‘Gouden Uitknijper’ uit aan VNO-NCW.

FNV Young & United voert al maanden campagne om het jeugdloon vanaf 18 jaar af te schaffen. Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter FNV Young & United: ‘We zien dat jonge mensen oververtegenwoordigd zijn in flexwerk, dat zij steeds vaker financiële problemen hebben en steeds pessimistischer zijn over hun toekomst. Overheid en werkgevers hebben een verantwoordelijkheid om deze groep jong werkenden een eerlijke start van hun werkzame leven te geven. Het afschaffen van het jeugdloon vanaf 18 jaar is daarin een belangrijke stap. Iedereen die volwassen is, verdient ook een volwassen loon.’

Gouden Uitknijper

De Gouden Uitknijper die Yasmin Ait Abderrahman tijdens de actie overhandigt aan een vertegenwoordiger van VNO-NCW is symbolisch voor de honderdduizenden werkenden van 18 tot 21 jaar die van hun werkgever het jeugdloon krijgen en die, wat de FNV betreft, dus worden uitgeknepen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in deze leeftijdscategorie 326.300 van de 514.400 werkenden minder dan het wettelijk minimumloon verdient en dus onder het jeugdloon vallen. Jaarlijks besparen werkgevers op die manier 2,44 miljard euro aan loonkosten. Geld dat volgens FNV Young & United aan de werknemers behoort toe te komen.

Roep om beloningsrechtvaardigheid steeds luider

De roep om beloningsrechtvaardigheid voor de groep van 18 tot 21 jaar klinkt ondertussen steeds luider. Uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van FNV Young & United blijkt dat 84% van de Nederlanders vindt dat 18-jarigen recht moeten hebben op het volwassen minimumloon. De campagne ‘Weg met jeugdloon!’ van FNV Young & United heeft bovendien steun van prominenten zoals VS-senator Bernie Sanders en EU-commissaris Nicolas Schmit (Werkgelegenheid en Sociale Rechten), elf landelijke jongerenorganisaties die een steunverklaring onderschreven en ruim 25.000 Nederlanders die de FNV-petitie voor afschaffing van het jeugdloon tekenden.

Jeugdloon verlagen van 21 naar 18 jaar

FNV Young & United wil dat het kabinet en de Tweede Kamer het jeugdloon zo snel mogelijk verlaagt van 21 naar 18 jaar. Jongeren kunnen namelijk niet rondkomen van het jeugdloon en de daaraan gekoppelde bijstand. De vakbond werkt ondertussen zelf al jaren aan het schrappen van jeugdschalen uit cao’s. In ruim twee derde van de cao’s krijgen 18-plussers al een volwassen loon. Maar in sectoren zoals supermarkten, horeca en callcenters – waar juist veel jonge mensen werken – blijven werkgevers liever gebruik maken van de ‘uitverkoop’ van arbeidskracht op basis van leeftijd. Een uitverkoop die dit jaar al exact vijftig jaar aan de gang is.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.