Wetgeving maatschappelijk verantwoord ondernemen geblokkeerd in Europa

‘Enorm teleurstellend, zonder wet blijft het aanmodderen’

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 28 februari 2024

Ondanks jarenlang onderhandelen hebben EU-landen vandaag een wet over maatschappelijk verantwoord ondernemen geblokkeerd. De FNV pleit al jaren voor wetgeving, een zorgplicht en een afdwingbare verantwoordelijkheid van Nederlandse en Europese bedrijven voor hun toeleveringsketens.

Over de rug van mens en milieu

‘Dit is enorm teleurstellend’, benadrukt Petra Bolster-Damen, internationaal secretaris en dagelijks bestuurslid van de FNV. ‘De FNV wil ambitieuze wetgeving in heel de Europese Unie. Bedrijven moeten niet langer kunnen wegkijken van de uitbuiting, dwangarbeid, vakbondsonderdrukking of milieuschade die plaatsvindt bij hun zakenrelaties en dieper in de keten. Regeringen houden vandaag een hand boven het hoofd van bedrijven die winst willen maken over de rug van mens en milieu. Zonder wetgeving blijft het bij vrijblijvend aanmodderen en greenwashing.’

Nu doorpakken

De kans dat onderhandelingen tussen de nationale regeringen en het Europees Parlement voor de aankomende Europese verkiezingen opnieuw worden gestart is klein. Toch moet de Nederlandse regering er wat de FNV betreft alles aan doen. Bolster-Damen: ‘Binnen de EU is onze regering één van de grootste voorvechters van deze wetgeving. Het is belangrijk om die kennis en energie vast te houden om tot wetgeving te komen. Mocht het in de Europese Unie niet lukken om met wetgeving te komen dan is Nederland zelf aan zet om regels in te voeren. De FNV zal blijven knokken tegen uitbuiting. Wij staan klaar in Nederland, in Europa, of waar dat dan ook maar nodig is om voor deze rechten op te komen.’

De FNV is al jaren actief op het terrein van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De SER heeft hier afgelopen jaren meerdere adviezen over gegeven, daarnaast neemt de FNV deel aan convenanten waarin per sector wordt gewerkt aan verantwoord ondernemen.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.