Platformwerkers krijgen geen bescherming: regeringen van EU-landen laten het afweten

FNV-reactie op stranden regeling bescherming platformmedewerkers Europa

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 16 februari 2024

“Wat een misser. Al jaren knokken we voor Europese bescherming voor platformwerkers en op het allerlaatst laten de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit de verschillende EU-landen het afweten. Dieptriest,” zegt Petra Bolster-Damen, FNV dagelijks bestuurder en internationaal secretaris.

Chauffeur

Vandaag kon het Europese wetsvoorstel om platformwerkers betere bescherming te geven niet op steun rekenen onder een meerderheid van de regeringen van de EU-lidstaten. De EU-wetgeving had ervoor moeten zorgen dat mensen die bijvoorbeeld voor Uber werken, en feitelijk werknemer zijn, onder andere makkelijker aanspraak kunnen maken op een dienstverband.

Bolster-Damen vindt het totaal onverantwoord: “Deze platformbedrijven wachten niet tot de ministers klaar zijn met ruziën. Die gaan in sneltreinvaart door om marktaandeel te verwerven via hun verdienmodel met schijnzelfstandigheid. Het zorgt voor oneerlijke concurrentie met normale bedrijven en het ondergraaft werknemersrechten. Platformwerkers hebben de luxe niet om nog langer op bescherming te wachten. Dat verdienen ze nu al! De regeringen van de EU-landen laten deze mensen in de kou achter.”

Dit had ook de eerste EU-wetgeving ooit moeten worden die werkenden zou beschermen tegen algoritmisch management. Het zou regels stellen welke beslissingen wel of niet automatisch door een app genomen mogen worden bij de aansturing van platformwerkers, of wanneer dat door mensen moet gebeuren. “Ook de digitale ontwikkelingen staan niet stil, totdat regeringen het in Brussel eens worden. Je moet dat in goede banen leiden, maar nu zegeviert de agressieve lobby van platformbedrijven zoals Uber en Bolt,” zegt Petra Bolster-Damen.

Waarschijnlijk is er onvoldoende tijd voor de aankomende Europese verkiezingen om opnieuw heronderhandelingen te starten tussen de nationale regeringen en het Europees Parlement. Dit zal dus inzet worden bij de die verkiezingen. De FNV zal blijven knokken tot platformwerkers krijgen waar ze recht op hebben. “Wij wijken niet voor de lobbymacht van de platformbedrijven. Wij staan klaar in Nederland, in Europa, of waar dat dan ook maar nodig is om voor platformwerkers op te komen,” aldus de FNV dagelijks bestuurder.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.