Een gemiste kans voor gezondheid van mens, dier en milieu

Minister Adema stemt niet over langer gebruik landbouwgif glyfosaat in Europa

Portret Peter te Lintel Hekkert
Door Peter te Lintel Hekkert 10 oktober 2023

Een duidelijker boodschap kon de Tweede Kamer Piet Adema niet geven. Maar de landbouwminister kiest ervoor er niets mee te doen. Hij onthoudt zich van stemming over langer gebruik van onkruidverdelger glyfosaat in Europa. Daarmee gaat hij in tegen de wens van de Kamer om tegen te stemmen. Ook negeert hij herhaaldelijke oproepen van de FNV, Natuur & Milieu en de Parkinson Vereniging om de chemische stof helemaal uit te bannen.

‘Doodzonde en een gemiste kans om in Europa te laten zien dat de Nederlandse regering daadwerkelijk iets geeft om de gezondheid van mens, dier en milieu’, vinden de organisaties. Zij vroegen de minister eerder deze week nog om te luisteren naar de Tweede Kamer en zijn poot stijf te houden bij de stemming op vrijdag 13 oktober in Brussel. Voor de zoveelste keer wezen zij erop dat glyfosaat zeer schadelijk is voor mensen, dieren en het milieu.

Ook Kamer riep op om tegen te stemmen

De Kamer onderschreef dit begin september en riep Adema op tegen te stemmen als de Europese lidstaten beslissen over het verlengen met tien jaar van de vergunning voor het gif dat in veel bestrijdingsmiddelen zit voor de land- en tuinbouw (zoals Roundup).

Stof is waarschijnlijk kankerverwekkend

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de chemische stof waarschijnlijk kankerverwekkend. Ook zijn in verschillende studies aanwijzingen dat het de kans op de ziekte van Parkinson vergroot. Verder is het middel slecht voor insecten, het waterleven en de bodemkwaliteit.

Minister laat werknemers land- en tuinbouw barsten

Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV: ‘Ik vind dit gewoon laf. Wij hebben de minister tig keer gewezen op de gevaren van dit giftige middel, maar hij slaat al onze waarschuwingen in de wind. Hij had stelling kunnen nemen tegen glyfosaat maar laat nu de mensen in de land- en tuinbouw en omwonenden van boerenbedrijven en kwekerijen gewoon barsten. Terwijl de overheid juist verplicht is om er alles aan te doen om te voorkomen dat burgers ziek worden.’

Mensen met Parkinson niet serieus genomen

Nickie van der Wulp, directeur van de Parkinson Vereniging: ‘Dit is een grote teleurstelling voor veel mensen met de ziekte van Parkinson. Zij voelen zich niet serieus genomen door Minister Adema wat betreft het leed dat glyfosaat bij hen heeft veroorzaakt. Door stelling te nemen had hij naar mijn idee toekomstige slachtoffers kunnen voorkomen; dat heeft hij niet gedaan.’

Weer tien jaar schade aan de natuur

Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu: ‘De Tweede Kamer was er kraakhelder over. Een middel dat zo giftig is voor insecten en dat vogels, sloten, plassen en meren door ons hele land vervuilt moet verboden worden. Het is buitengewoon frustrerend dat minister Adema wegloopt van zijn verantwoordelijkheid om de Nederlandse natuur en landschappen te beschermen en andere landen het politieke spel laat bepalen. Adema laat hiermee een kans liggen om de natuurinclusieve landbouw een grote stimulans te geven.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.