Teleurstellende reactie op zwartboek mondzorg

Minister Kuipers steekt kop in het zand

Redactie
Door Redactie 25 september 2023

Eind augustus heeft demissionair minister Kuipers gereageerd op ons zwartboek ‘Een Boek Vol Rotte Tanden’. Lees de teleurstellende reactie. En hoe wij doorzetten.

tandartsbezoek

Dit zwartboek, dat we samen met Dokters van de Wereld maakten, toont dat er in Nederland een groot en structureel mondzorgprobleem is. We pleiten voor het opnemen van mondzorg in het basispakket van de zorgverzekering. Want dat is veel goedkoper dan het voortzetten van het huidige mondzorgbeleid. Afgelopen juni heeft een aantal Kamerleden het zwartboek van ons ontvangen. En zij hebben minister Kuipers gevraagd om een reactie.

Teleurstellende reactie van minister Kuipers

Hij erkent ‘dat er signalen zijn dat een toenemend aantal mensen mondzorg mijdt’ en dat ‘financiële redenen daar een van zijn’. Maar over opname van mondzorg in het basispakket stelt de minister: “Dit is een algemene maatregel met grote financiële gevolgen. Terwijl de problematiek bij bepaalde groepen speelt en om meerdere redenen”.

Hij zegt dus niks concreets over dat steeds meer Nederlanders de tandarts niet meer kunnen betalen. Waardoor achterstallige tandzorg ontstaat. Die op de lange termijn zelfs tot ziekenhuisbehandelingen leidt. Met veel duurdere kosten dan wanneer de tandarts in het basispakket zit.

Tandartsen zien het probleem

Directeur van Dokters van de Wereld, Jasper Kuipers: “Hoe meer tandartsen we spreken, hoe duidelijker het wordt dat dit een breed maatschappelijk probleem is. En dat het een grote impact heeft op de persoonlijke levens van de mensen en de samenleving als geheel. Maatschappelijke organisaties en welwillende tandartsen kunnen dat gat niet dichten.”

Kop in het zand

Ook Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV, schrikt van de koude reactie van de minister. “Dit is de kop in het zand steken”. “Met de toenemende ongelijkheid in Nederland moet het kabinet juist voorkomen dat inkomensongelijkheid ook leidt tot zorgongelijkheid.”

Mondzorg weer op de agenda

Gelukkig hebben enkele Kamerleden door moties en Kamervragen mondzorgmijding weer op de politieke agenda gezet. FNV en Dokters van de Wereld blijven pleiten voor een landelijke en brede oplossing. Dit probleem kan niet wachten tot na de verkiezingen. Want het is nu nodig mensen te helpen die kampen met achterstallige tandzorg en de tandarts niet kunnen betalen. En op de lange termijn moet de tandarts weer terug in het basispakket als onderdeel van een nieuw regeerakkoord.

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.