Zorg voor een eerlijk minimumloon en bescherm werknemersrechten

Oproep in de Telegraaf van de FNV en andere maatschappelijke organisaties

Redactie
Door Redactie 22 september 2023

In Nederland zitten honderdduizenden mensen onder de armoedegrens. Daarom is het belangrijk om op korte termijn het minimumloon te verhogen naar 16 euro, en de daaraan gekoppelde uitkeringen mee te laten stijgen. Tegelijk moeten we het minimumloon en fundamentele rechten van werkers structureel verankeren. Een nieuwe Europese richtlijn biedt daarvoor de kans, die de politiek niet mag laten liggen.

Zorg voor een eerlijk minimumloon en bescherm werknemersrechten

De FNV doet samen met andere maatschappelijke organisaties een dringende oproep aan de politiek:

  • Verhoog nu het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen en zorg dat het minimumloon ook in de toekomst meegroeit met een niveau van ten minste 60% van het mediane loon.
  • Schaf het jeugdloon af vanaf 18 jaar.
  • Zorg dat werknemers en vakbondsvertegenwoordigers worden beschermd als zij van hun recht om collectief te onderhandelen gebruik willen maken.

Onze oproep aan alle politici hebben wij gepubliceerd in de Telegraaf van 22 september 2023.

Bekijk onze oproep

Meer informatie en meedoen

Voor16

De campagne Voor16 - voorheen campagne Voor14 - wil een minimumloon van minimaal 60% van het mediane loon, dat structureel meestijgt met alle andere lonen. Dat is een loon van 16 euro. Er is een enorme ongelijkheid tussen arm en rijk. En die neemt alleen maar toe. Want het minimumloon in Nederland is al jaren te laag en stijgt onvoldoende mee met andere lonen. Dat moet anders, dat kan anders! En nu is het moment!

Lees meer en teken de petitie

FNV Young & United

FNV Young & United is een beweging van jonge mensen binnen de FNV. Samen met jullie laten wij de stem van de jonge generatie horen bij werkgevers en politici. Zo regelen we betere arbeidsvoorwaarden én een betere toekomst. Wij willen dat er een einde komt aan het jeugdloon voor volwassen werknemers. Oftewel, de leeftijd waarop werknemers het volledige minimumloon krijgen moet worden verlaagd van 21 naar 18 jaar.

Lees meer en teken de petitie

 

 

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.