7 op 10 jonge mensen ervaren werk-FOMO op vakantie

Burn-out ligt op de loer

Sander Wageman
Door Sander Wageman 7 juli 2023

Op vakantie tóch nog even de mail checken, reageren op vragen in de werk-app of telefoontjes aannemen. Voor 70% van de jong werkenden is het de normaalste zaak van de wereld, zo blijkt uit een enquête van FNV Young & United onder ruim 1.800 leden tot 35 jaar. Maar heel verstandig is het niet, want werk-FOMO zorgt voor extra stress en werkdruk. ‘Zet die telefoon uit als je op het strand ligt!’

Bang zijn om iets op het werk te missen, terwijl je eigenlijk op een strandbedje aan de Costa tot rust zou moeten komen. Zogeheten werk-FOMO (Fear Of Missing Out) zorgt er bij een heel groot deel van de jong werkenden in Nederland voor dat ze niet of te weinig afstand nemen van hun werk. Terwijl dat wel enorm belangrijk is om de rest van het jaar gezond het werk te kunnen blijven doen. Zeven op de tien mensen die de enquête van FNV Young & United invulden, werkt wel eens tijdens de vakantie of op vrije dagen. Voor 88% van hen zorgt dat in meer of mindere mate voor stress. Bij 30% zelfs vaak tot altijd.

Loslaten van je werk is essentieel

De meest gegeven redenen die mensen die last van werk-FOMO hebben noemen zijn: ‘omdat ik denk dat het van me verwacht wordt’ (28%) en ‘omdat ik het werk moeilijk los kan laten’ (36%). Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter FNV Young & United: ‘Een vakantie is geen hinderlijke onderbreking van je werk, maar is juist essentieel voor een goede focus op je werk gedurende de rest van het jaar. Van groot belang dus voor jou en carrière. Veel jonge mensen voelen helaas toch de druk om altijd ‘aan’ te staan. Iedereen heeft het recht om de knop uit te zetten. Daar moet zowel in de cultuur op werkvloeren, als via de wet verandering in komen.’

De opmerkelijkste uitkomsten op een rij:

 • 70% werkt wel eens tijdens vakantie of op vrije dagen (waarvan 18% vaak tot altijd en 52% soms tot regelmatig).

 • Een meerderheid zegt dat zij dit doen omdat ‘ze denken dat dit van hen verwacht wordt’ of omdat ‘ze werk moeilijk kunnen loslaten’.

 • 85% ervaart hierdoor wel eens stress (waarvan 30% vaak tot altijd, ongeveer 30% regelmatig en 25% soms).

 • De meerderheid zit op hun privételefoon in werk-whatsappgroepen, namelijk 66%. En bijna iedereen van deze groep leest de werk gerelateerde berichten: 95%.

 • Opmerkelijk: de meeste mensen reageren ook nog eens in hun privétijd (49% reageert regelmatig tot altijd, 39% soms).

 • Het gevolg is dat een meerderheid wel eens stress ervaart, namelijk 64%, waarvan 31% regelmatig tot altijd.

 • Een ruime meerderheid wordt vaak gebeld buiten werktijd: ruim 70%, waarvan 28,08% regelmatig tot altijd.

 • Het gevolg van die telefoontjes is dat 82% wel eens stress ervaart, waarvan ruim 30% vaak tot altijd.

 • Bijna 60% is voor het recht op onbereikbaarheid, en nog eens 30% vindt dit enigszins een goed idee.

Recht op onbereikbaarheid

In verschillende landen krijgen werknemers steeds vaker het recht om buiten werktijd niet bereikbaar te zijn voor hun collega's of baas. Hoewel Nederland deze wet nog niet heeft, is er wel een wetsvoorstel in de maak. Binnenkort wordt dit opnieuw besproken in de Tweede Kamer. De FNV is voorstander van deze wet. Ait Abderrahman: ‘Zo'n wet is van groot belang om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé.’

Werk-FOMO voorkomen

Om te voorkomen dat werk-FOMO je vakantie verpest, is er een aantal tips om die knop toch uit te zetten:

 • Zorg dat je je werkzaken van tevoren netjes achterlaat en overdraagt.

 • Voorkom losse eindjes om over te piekeren op vakantie.

 • Bespreek de verwachtingen met je collega’s en baas.

 • Maak afspraken over je bereikbaarheid.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.